Martin Macek, som går läkarutbildningen vid Lunds universitet, valdes till ordförande för SLF student vid fullmäktigemötet 2022. Och nu har han alltså valts för ytterligare ett år, efter snart ett år på posten.

– Det känns jättebra. Det är så klart roligt att få förtroendet av läkarstudenterna i Sverige att fortsätta mitt arbete med att förbättra deras tillvaro. Det är jag väldigt glad över – och stolt faktiskt.

Martin Macek, ordförande Sveriges läkarförbund student. Foto: Privat

Vad är du mest nöjd med som ordförande?

 – Jag är mest nöjd med att vi har ökat vår synlighet något oerhört och haft en mer politisk inriktning i vårt arbete. Vi har verkligen nått ut, både internt inom Läkarförbundet och ut mot politiker. Det tycker jag har varit det största och det har varit väldigt inspirerande att kunna ta den riktningen.

Vilka frågor blir viktigast framöver?

– Fullmäktige är ett bra sätt att få en fingervisning om vad våra medlemmar inte är helt nöjda med i vårt arbete. Vi har till exempel fått många motioner från våra utlandsstuderande studenter om vikten av en god introduktion till svensk hälso- och sjukvård och goda möjligheter till praktik i Sverige.

 Många motioner handlade också om den sexåriga läkarutbildningen och efterföljande utbildningstjänster, det vill säga BT.

– Jag tycker att det framgick rätt så tydligt på fullmäktige att många studenter inte har fått en bra introduktion till vad det innebär att gå det nya sexåriga läkarprogrammet och vad som är skillnaden jämfört med det gamla. Där tror jag att vi måste steppa upp. Vi måste verka för att universiteten blir tydligare när det gäller detta men också själva informera medlemmarna.

Något annat som diskuterades en hel del på fullmäktigemötet var frågan om läkarassistenter, en relativt odefinierad anställningsform som kan användas för studenter under grundutbildningen alternativt för läkare som väntar på att få en utbildning från ett land utanför EU/EES godkänd.

– Där ser jag att våra medlemmar vill ha större tydlighet och rekommendationer kring lön, säger Martin Macek.