Region Sörmland har under året gjort rubriker med sina ekonomiska problem. Regionen har räknat med ett underskott på 1,2 miljarder kronor i år. Det är en anmärkningsvärt stor summa om man betänker att budgeten ligger på lite över 14 miljarder kronor. Och i september kungjorde man att det behövdes lån för att betala personalens löner samt att regionen skulle varsla 700 anställda och införa anställningsstopp.

Till Svenska Dagbladet säger regionrådet Lars Lundqvist (KD) att man »ska titta« på att höja skatten, som i dagsläget är den lägsta i landet. En höjd skatt är något som Marie Engman, ordförande i Sjukhusläkarna Sörmland och styrelsemedlem i Sörmlands läkarförening, tycker man borde fundera på. Men hon vill framför allt att man ser över sjukvårdens uppdrag.

I grund och botten handlar det om att man inte kan göra allt som i dag, om man ska spara hårt och dra ned på personal. Rent konkret tar hon exempel med åderbråck och ljumskbråck, sådant som är obehagligt att lida av men vanligen inte farligt, som man får fundera på om man kan erbjuda vård för i framtiden.

– Vi opererar också allt fler i hög ålder, men är det rimligt att i alla lägen operera en 97-åring som fått en tumör, frågar Marie Engman retoriskt, i intervjun med tidningen.

Sjukvården får inte vara åldersdiskriminerande, så några åldersgränser efter kronologisk ålder påpekar hon att man inte kan tala om. Däremot kan man fråga sig om alla patienter som opereras har hälsan att klara av vissa ingrepp och sedan faktiskt ha nytta av dem. Här kommer biologisk ålder in; biologisk status, fysiologiska reserver och sårbarhet.

Det här är frågor Marie Engman tycker både politiker och profession måste våga ta tag i. Det gäller också begränsningar i vilka behandlingar och undersökningar som patienterna kan välja. Hon tror att det finns pengar att spara i kostnadseffektivitet.

Lars Lundqvist säger till SvD att frågan om biologiska åldersgränser, hälsan hos patienterna inför ingrepp, inte är en fråga för regionerna.

– Vi kan inte ha olika regler i landet. Det måste vara jämlikt och det är en uppgift för staten, säger han.

Läkartidningen har sökt Marie Engman.

Läs även:
Region Sörmland tvingas ta lån för att kunna betala ut personalens löner
Region Sörmland varslar 700 och inför anställningsstopp
Värre nästa år – SKR räknar med historiskt stora underskott 2024