Förra året fick samtliga 27 sjukhus i Ivo:s stora vårdplatsgranskning kritik. Ett av dem var USÖ. Vid en uppföljning i våras riktade Ivo fortsatt kritik mot stängda vårdplatser på sjukhuset. Senast i augusti beslutade myndigheten om fortsatt tillsyn på sjukhuset.

Akutvårdsavdelningen, AVA, är en av de avdelningar som brottats med stängda vårdplatser. Men nu har samtliga 24 tillgängliga vårdplatser öppnats, vilket Sveriges Radio P4 Örebro var först med att rapportera.

I ett mejl till Läkartidningen uppger Magnus Cernerud, verksamhetschef för verksamhetsområde medicin, att det innebär 10 fler öppna vårdplatser än i september i år.

Han anser att det är oerhört viktigt för USÖ att samtliga vårdplatser nu har öppnats upp, eftersom akutvårdsavdelningen i många fall är en viktig första vårdavdelning vid inläggning.

»Parallellt pågår ett arbete på akutmottagningen med bättre arbetssätt och tätare integrering i resten av sjukhuset, under ledning av tf verksamhetschef Stella Cizinsky. Alla de åtgärderna får bättre effekt om det finns fler vårdplatser på AVA«, skriver Magnus Cernerud i mejlet.

Läs också:
Fortsatt vårdplatsbrist på merparten av sjukhusen efter Ivos granskning