Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Stockholm har klubbat ett nytt uppdrag för Karolinska universitetssjukhuset om att ta ett samlat grepp för postinfektiösa sjukdomar.
I februari i år beslutade nämnden att avveckla vårdval och tilläggsuppdrag som drabbade patienter med ME/CFS.
Hälso- och sjukvårdsdirektören fick därefter i uppdrag att utreda hur omhändertagandet av dessa patienter skulle hanteras i stället.
Nu står det klart att postcovidmottagningen som startade för några år sedan i Solna och sedan flyttade till Huddinge – och omfattar 5000 öppenvårdsbesök om året – får en utökad verksamhet då mottagningen numera ingår i det nya uppdraget om att utreda flera postinfektiösa sjukdomar.
Eva Bring, avdelningschef för specialiserad vård i Region Stockholm, ser ett behov av att bredda kunskapsläget för postinfektiösa sjukdomar, skriver hon i ett mejl till Läkartidningen.
»Förvaltningens bedömning är att patientgruppen inom fältet postinfektiös sjukdom är heterogen och vi ser ett behov av att bredda kunskapsläget för att förstå orsaker, symptom och lämplig behandling. Därför är vi glada för att Karolinska universitetssjukhuset kommer att omhänderta patientgrupperna då verksamheten kommer att ha ett multidisciplinärt omhändertagande med utökade möjligheter att bedriva forskning inom fältet.«
Verksamhetens uppdrag innebär att diagnosticera dessa sjukdomar och bistå med konsultation till primärvården. När patienten har fått sin diagnos på Karolinska i Huddinge ska primärvården ha huvudansvaret.
Varför postcovid, ME/CFS och andra postinfektiösa sjukdomar ska utredas på samma mottagning beror på att det finns beröringspunkter mellan dessa. Det framgår även att det samlade uppdraget förväntas skapa bättre möjligheter till forskning och kunskapsutveckling.
Eva Bring förklarar:
»Det finns synergieffekter med att samla kompetens inom hela fältet på ett ställe som har en nära koppling till akademin. Det gäller inte bara den medicinska behandlingen utan också bemötande och omhändertagande av patientgruppen. Vidare finns det ytterligare kopplingar mellan de specifika patientgrupperna postcovid och ME/CFS, då det finns signaler på att patienter med den initiala diagnosen postcovid har fått diagnosen ME/CFS i ett senare skede.«
Mottagningens uppdrag innebär att det finns möjlighet till avancerade undersökningar och behandlingar i utredningsfasen, vilket går att läsa i ett tjänsteutlåtandet hos hälso- och sjukvårdsnämnden.
Läs även:
Trots etablerad mottagning – inga remisser till Solna vid postcovid
Nu stänger mottagningen för postcovid vid Karolinska i Solna