Magnus Johansson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Sörmland. Foto: Region Sörmland

Kostnaderna för hyrpersonal i vården har varit högt på agendan för många regioner under hösten. En av dem som kämpar för att bli oberoende av inhyrd personal är Region Sörmland.

Så sent som i våras visade siffror från Sveriges Kommuner och regioner (SKR) att kostnaderna för hyrpersonal ökar, vilket Läkartidningen rapporterade om. 2022 hade notan i landet aldrig varit så hög, så långt som SKR presenterar statistik.

Region Sörmlands totala hyrpersonalkostnader inom vården under första halvåret 2023 var 7 procent högre jämfört med föregående år. Endast tre regioner hade bättre siffror när det gäller att hålla nere hyrpersonalkostnader, enligt SKR.

Samtidigt går Region Sörmland mot ett kraftigt ekonomiskt underskott 2023. I regionens delårsrapport från tidigare i höst väntas resultatet bli minus 1,2 miljarder kronor.

– Vi har en allvarlig ekonomisk situation att hantera i Region Sörmland. Den beror bland annat på den höga inflationen, ökade pensionskostnader och kostnadsökningar kopplade till de stora byggsatsningarna på våra sjukhus. Men också på att antalet anställda ökat under pandemiåren. De har finansierats av tillfälliga statliga stöd som nu dras tillbaka, säger regionens ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky i ett pressmeddelande.

I november 2022 gick Region Sörmland ut med en »storsatsning« på oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården.

Och i februari började arbetet med att minska på hyrsjuksköterskorna.

– Då började vi att reducera antalet inhyrda allmänsjuksköterskor. Sedan dess har vi minskat kostnaderna för dessa med 50 procent; från i snitt 16,8 miljoner kronor i månaden till cirka 8,4 miljoner kronor i månaden, förutom sommaren (som är dyrare, reds. anm.).

Samtidigt går det inte att säga upp alla hyrsjuksköterskor.

– Vi har ett behov av vissa specialistsjuksköterskor inom exempelvis operation, anestesi och intensivvård, säger Magnus Johansson och tillägger:

– Men vi skulle vilja halvera kostnaderna för hyrsjuksköterskor ytterligare en gång.

I december är det hyrläkarna som står på tur.

– Vi vill minska behovet av hyrläkare, dels på grund av ekonomin, dels på grund av att vi vill få en större kontinuitet.

Magnus Johansson konstaterar att det har varit svårt att rekrytera till vissa specialistläkartjänster, varför behovet av hyrläkare uppstått.

– Vi har haft brist på läkare inom bland annat lungmedicin, på en av våra kvinnokliniker och inom primärvården sedan en längre tid tillbaka. Där behöver vi fortfarande hyrläkare.

Men så långt det går ska kostnaderna även för hyrläkare kapas.

– Precis som med hyrsjuksköterskor ska vi minska på hyrläkare med 50 procent, jämfört med i början på 2023.

Det innebär att omkring 70 hyrläkare i Region Sörmland ska reduceras till cirka 35.

Malin Bohlin, ordförande för Läkarföreningen i Sörmland, kritiserar beskedet i P4 Sörmland och menar att läkare kan hamna i kläm.

– Vem ser till att den här allmänspecialisten, som är den enda som finns kvar på enheten, att den mår bra och har en rimlig arbetsbelastning så att inte den också säger upp sig, säger Malin Bohlin till P4 Sörmland.

Magnus Johansson berättar att regionen har anställt ett antal specialistläkare under hösten.

Hur många nyanställda specialistläkare rör det sig om?

– Rekryteringar av specialistläkare har genomförts löpande under året och jag har inte sammanställda siffror för 2023.

Ni aviserade anställningsstopp i september – hur kommer det sig att ni kan rekrytera?

– Dispenser beviljas för anställning av medarbetare där vi kan anställa för att ersätta inhyrda medarbetare eller för att upprätthålla verksamhet utan inhyrda medarbetare, säger Magnus Johansson.

Det tidigare varslet om 700 medarbetare omfattar inte hyrpersonal och enligt Magnus Johansson finns ingen fördelning avseende hur många av dessa tjänster som är inom hälso- och sjukvård.

Trots att åtgärder genomförs, bland annat i form av reducerad hyrpersonal, är det ekonomiska läget i regionen svårt.

– Neddragning av hyrpersonal tillsammans med tidigare lagda varsel räcker inte för att få en ekonomi i balans, konstaterar Magnus Johansson.

Läs även: Region Sörmland varslar 700 anställda och inför anställningsstopp