De senaste veckorna har alla Region Sörmlands nitton vårdcentraler varit satta under lupp, sedan primärvårdschefen fått i uppdrag att ta reda på vilka som inte når sina budgetmål och vilka konsekvenserna av en eventuell nedläggning skulle bli. De fem vårdcentraler som gått back mest har granskats lite extra. Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna, som slog upp portarna för bara fyra år sedan, har pekats ut som särskilt problematisk. Enligt ett tjänsteutlåtande sågs den nya mottagningen som »framtidens vårdcentral«, men antalet listade har de senaste åren stagnerat och nu räknar man med att kunna spara uppemot 15 miljoner kronor genom att avveckla den.

Under torsdagen fattade politikerna beslut om att vårdcentralen ska stänga senast den 1 februari nästa år. Övriga fyra vårdcentraler med stora underskott får dock vara kvar, eftersom regionens kalkyl visar på större risker än vinster.

Det är bistra ekonomiska tider för alla landets regioner, men just Sörmland har stuckit ut på flera sätt. Regionen räknar i år med ett underskott på 1,2 miljarder kronor och man har behövt låna för att kunna betala personalens löner. 700 anställda har också varslats.

Läs också:
Ordförande i Sörmland: Måste diskutera om vi ska ge allt till alla
Region Sörmland tvingas ta lån för att kunna betala ut personalens löner
Region Sörmland varslar 700 anställda och inför anställningsstopp