Socialdemokraterna, som styr i Norrbotten tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet, ska hädanefter kroka arm med Moderaterna i frågan. Oppositionsrådet Linda Frohm (M) anser att regionen behöver »kraftsamla« för att minska användningen av hyrpersonal.

– Just i den här frågan är vi sämst i klassen och sticker ut, kommenterar Linda Frohm i en intervju med P4 Norrbotten.

Samarbetet presenterades på en presskonferens under måndagen.

Regionrådet Anders Öberg (S) framhåller att regionens egna vårdanställda måste få bättre villkor, rapporterar SVT Norrbotten.

– Vi har haft en situation att när bemanningsföretagen haft sina pass, så har våra egna medarbetare fått ta »hundpassen«. Den ordningen ska vi inte ha, säger han till SVT Norrbotten.

Även Norrbottens-Kuriren rapporterar om samarbetet och lyfter att både regionrådet och oppositionsrådet framhåller att sakfrågan är så pass viktig att politiska oenigheter läggs åt sidan – åtminstone för stunden.

– I de frågor där vi tycker samma sak är det viktigt att visa verksamheten och den nya regiondirektören att vi har en samsyn. Det ska inte ha någon betydelse om majoriteten skiftar efter nästa val, säger Linda Frohm till SVT.

Under det första halvåret i år utgjorde kostnaderna för hyrpersonal 17,6 procent av de totala personalkostnaderna i Region Norrbotten, vilket är mer än en fördubbling jämfört med samma period förra året.