– Vi kommer att inrätta en enhet som särskilt kommer att granska alla avtal och allt vi gör, säger Gilbert Tribo till Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Han påpekar att det kräver ett tätt samarbete med andra myndigheter och att regionen »tuffar till sig lite« gentemot de tveksamma företagen.

– Vi har allt att vinna på om vi kan trycka till och trycka tillbaka de kriminella gängen. För de både tvättar sina kriminella pengar och vill tjäna en och annan krona.

Tidigare i oktober varnade Ekobrottsmyndigheten för att vård- och omsorgsbolag används som ett nytt affärsområde för kriminella gäng. Bland annat har gängkriminella börjat driva vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Frågan blev snabbt upplockad på ett politiskt plan. Nationellt sa exempelvis Socialdemokraterna att de ville se en rad åtgärder såsom nationella tillstånd i primärvården, näringsförbud och utökad offentlighetsprincip.

Sedan ett år tillbaka har exempelvis Region Stockholm en särskild grupp som granskar bokföring. I regionen misstänks fusket röra sig i en storleksordning om ungefär 125 miljoner kronor per år, samtidigt som fusk motsvarande 50 miljoner kronor per år stoppas.

Läs även:
Fuskjägare i Stockholm granskar bokföring för att upptäcka brister
Ekobrottsmyndigheten: Regioner bör ganska vårdbolagens ekonomi
SKR: »Bra för kriminella att ha nära kontakt med läkare«
S om välfärdsbrott: »Brännmärk individer som missköter sig«