– Vi vill naturligtvis att läkare ska ta på sig chefsuppdrag och bidra till en god utveckling av sjukvården. Då får det inte vara så som det är i dag, att man riskerar att få en sämre löneutveckling över hela livskarriären för att man har blivit chef, sa Ronny Öhman till Läkartidningen inför fullmäktige.

Eftersom läkare med chefsuppdrag historiskt sett har haft en god löneutveckling ingår de inte i det centrala avtalet mellan Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

– När det bestämdes, på 80- eller 90-talet, trodde man väl att chefer hade en så gynnsam position att de var garanterade ett bra utfall ändå. Men i det hårdnande klimat som vi har nu är inte en chefsroll någon garanti för en bra lön, definitivt inte hos oss i Region Skåne i alla fall, sa Ronny Öhman.

Dessutom har många chefer skrivit bort sin rätt till övertidsersättning, och eftersom de jobbar mindre jour blir även den ersättningen lägre än för kliniskt verksamma läkare. Sammantaget innebär det att lönerna för läkare med chefsuppdrag inte ökat i samma tak som exempelvis överläkare i klinisk tjänst, skrev Mellersta Skånes läkarförening i sin motion. Därför ville föreningen bland annat att förbundsstyrelsen och chefsföreningen skulle få i uppdrag att se över hur medlemmar med chefsuppdrag kan få stöttning i lönefrågan. Man ville också se en utredning av löneutvecklingen för läkare med chefsuppdrag jämfört med kliniskt verksamma läkare.

Martin Macek från förbundsstyrelsen hävdade dock att frågan redan är högt prioriterad och att motionen därför borde anses besvarad. Fullmäktige höll med.

– Det viktigaste är inte vilket beslut fullmäktige fattar utan det viktigaste är själva diskussionen, att väcka en medvetenhet och få input på hur det ser ut i andra delar av landet, sa Ronny Öhman.