I helgen ordnas SLF students fullmäktigemöte på Universitetssjukhuset i Linköping. Under det två dagar långa mötet ska ett 30-tal motioner från lokalföreningarna tas upp till beslut.

Sofia Bruce, utbildningsansvarig i lokalavdelningen i Linköping och läkarstudent på termin 10, har tagit initiativ till en av motionerna.

Sofia Bruce. Foto: Privat

Det började i omklädningsrummet på sjukhuset där hon råkade höra en annan läkarstudent från Linköpings universitet berätta att hon blivit ombedd att tolka under ett patientsamtal. När Sofia Bruce frågade om det hänt förr sa studenten ja, och sa att andra studenter varit med om samma sak under de kliniska terminerna. Det ska ha skett både på Universitetssjukhuset i Linköping och Länssjukhuset i Kalmar. Det framkom även att studenter inför praktiken fått frågan om vilka språk de kan och att tolkar har avbokats inför patientbesök eftersom man räknar med att studenter översätter.

– Jag tycker att det blir jättekonstigt att be studenter om det. Det är patientosäkert och påverkar studentens utbildning negativt. Det blir sämre för båda, säger Sofia Bruce.

Hon tog upp frågan med lokalavdelningens styrelse, som höll med henne.

– Det är skillnad att kunna tala ett språk och att kunna tolka medicinska begrepp på ett korrekt vis, och det blir sämre inlärning om studenten måste ha fokus på att tolka också, tillägger Sofia Bruce.

Lokalavdelningen vill att förbundsstyrelsen i SLF student ska ta reda på om det förekommer på flera håll, och i så fall agera för att studenterna ska slippa vara tolkar.

Förbundsstyrelsen lovar att ta tag i frågan. »Det är oacceptabelt att studenter förväntas agera tolk under patientsamtal. Vi anser att alla studenter ska ha likvärdig möjlighet till inlärning vid patientnära möten«, står det i svaret på motionen.

– Det är bra att styrelsen ser detta som ett reellt problem och försöker angripa det, säger Sofia Bruce.

Bland de övriga ämnena på fullmäktigemötet finns allt från förslag om att SLF student ska ta fram nya reklamprodukter till att föreningen bör jobba för att regionerna ska publicera annonser om underläkartjänster inför sommarvikariat, att det ska tas fram rekommendationer om minimilön för icke-legitimerade underläkare och att se till att universiteten tar fram riktlinjer för distansundervisning.

Nuvarande ordföranden i SLF student, Martin Macek, föreslås fortsätta som ordförande ett år till. Han går läkarutbildningen vid Lunds universitet, har suttit i SLF students centrala styrelse sedan 2020, valdes till vice ordförande 2021 och ordförande 2022. Han är även med i Läkarförbundets förhandlingsdelegation. Ledamoten Richard Simo föreslås som vice ordförande under 2024.

 

SLF student

Sveriges läkarförbund student (SLF student) är en partipolitiskt obunden organisation för Sveriges läkarstudenter och för svenskar som studerar till läkare utomlands.

Det är en förening inom Sveriges läkarförbund med över 8400 medlemmar – cirka 70 procent av de svenska läkarstudenterna är redan medlemmar.

SLF student har en egen nationell förbundsstyrelse för läkarstudenter. Det finns även sju lokalavdelningar i Sverige på de orter som har läkarprogram (Örebro, Uppsala, Linköping, Umeå, Stockholm, Göteborg, Lund) samt en utlandsavdelning för svenskar som studerar till läkare utomlands.