WHO:s kommission mot ensamhet är ett treårigt projekt som löper till januari 2027. Kommissionen innehåller i nuläget elva personer, däribland ministrar och personer från civilsamhället och privat sektor.

WHO påtalar att brist på sociala kontakter kan innebära en lika stor – och ibland större – risk för tidig död såsom andra mer välkända faktorer, som rökning, hög alkoholkonsumtion, eller luftföroreningar.

– Höga nivåer av social isolering och ensamhet runtom i världen har allvarliga konsekvenser för hälsa och välmående. Människor utan tillräckligt starka sociala kontakter har högre risk för stroke, ångest, demens, depression, självmord och annat, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett pressmeddelande.

En av de elva medlemmarna i kommissionen är Sveriges socialminister Jakob Forssmed.

– Med instiftandet av den här nya kommissionen understryker WHO att ensamheten är ett globalt hälsoproblem och att vi behöver tillgodose människans gemenskapsbehov med flera olika åtgärder. Jag är glad och stolt över att ha blivit utvald som en av kommissionärerna, och den enda från Europa, att nu ingå i WHO:s kommission, säger Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.