Thomas Anderson. Foto: SPLF

För medlemmarna i Svenska privatläkarföreningen, SPLF, har Läkarförbundets juridiska stöd gällande bland annat Lagen om läkarvårdsersättning, LOL, varit av stor vikt. Ett exempel på det var för några år sedan, när Region Stockholm ville göra förändringar i ersättningen till privatläkare. Med hjälp av en jurist på Läkarförbundet med erfarenhet av rättsprocesser, vann dock Stockholms privatläkare över regionen i länsrätten.

Men vid förra årsskiftet slutade den juristen och ersattes inte med motsvarande kompetens, menar SPLF.

­– Har vi ingen sådan juridisk hjälp, kommer det att bli väldigt besvärligt. Då måste vi förmodligen skaffa en advokat »ute på stan«. Den måste vi betala själva. Men vi betalar avgift till Läkarförbundet och anser att då ska det ingå, säger Thomas Anderson, ordförande i SPLF och som till vardags leder Kaernanortopeden i Helsingborg.

Han tror också att frågan är viktig ur en medlemssynpunkt. Att ha möjlighet till juridisk hjälp är en stor anledning för privatläkare att vara med i SPLF och Läkarförbundet. Utan sådan hjälp man behöver, minskar intresset än mer hos en grupp som inte ser Läkarförbundet som en självklarhet.

– Det finns många som jobbar privat men som inte känner sig attraherade av Läkarförbundet utan går med i Vårdföretagarna och liknande, för där har man juriststöd för sina specifika frågor, säger Thomas Anderson.

SPLF har därför skrivit en motion till årets fullmäktigemöte. Där vill föreningen att Läkarförbundets direktör får uppdraget att förstärka förbundets rådgivning juridiskt i frågor om LOL, vårdval och företagarfrågor. Man vill också att förbundet och direktören låter jurister inom rådgivningen fördjupa sig i företagarfrågor och processhantering i förvaltningsrätten.

Men förbundsstyrelsen yrkar på att motionen avslås. I sitt svar skriver styrelsen bland annat att det finns juridisk rådgivning för egenföretagare. Men mer komplexa frågor som bolagsrätt, skatterätt och återkrav gällande ersättning, menar styrelsen faller utanför fackets verksamhet.

Vad tror du om stöd från andra i fullmäktige?

– Om förbundsstyrelsen rycker på axlarna, tror jag att auditoriet också rycker på axlarna. Jag har inga förhoppningar, säger Thomas Anderson och lägger till:

– Men vi kommer att plädera för vår sak, vi har inte kastat in handduken.