Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Västmanland utreder om medicinakuten i Köping kan läggas ned och om mottagningen därmed kan centraliseras till Västerås för att spara in pengar, rapporterar Bärgslagsbladet/Arboga Tidning. Utredningen beräknas vara klar i december, enligt Jonas Ekström, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör. Han vill dock inte medge att akuten i Köping skulle vara hotad.

– Nej, det skulle jag inte säga. (…) Vi tittar på vilka konsekvenser det skulle bli för patienterna men också vilka kostnader som skulle försvinna och vilka kostnader som skulle tillkomma vid ett sådant beslut, säger han till tidningen.

Akuten i Köping har länge dragits med nedläggningsrykten. Så sent som förra året föreslog en extern utredning en nedläggning, vilket beräknades leda till en besparing på 50 miljoner kronor om året. Då lovade kommunalrådet Annika Duàn (S) att ta strid för att mottagningen skulle få vara kvar. Även den här gången kommer mothugg från politiskt håll.

– Det här är ett dråpslag mot Köping. Vi kommer att driva det här mot våra regionpolitiker och jag räknar med att alla politiker i Köping kommer att sluta upp bakom oss, säger kommunstyrelsens ordförande Per Ågren (S) till Sveriges Radio P4 Västmanland.