Hur många ST-läkare i kirurgi som finns och behövs är en gåta för Svensk kirurgisk förening (SKF).

– Vi har inte känt till att någon samlad statistik har funnits hos SKR, kommenterar Linus Axelsson, ordförande i SKF.

Även Kirub, föreningen för kirurger under utbildning, efterlyser statistiken.

– Ett stort problem är väl att ingen riktigt vet hur många ST-läkare i kirurgi som finns, säger Jenny Pousette, ordförande i Kirub.

Läkarförbundet upplever också brister på området.

I ett mejl till Läkartidningen svarar Läkar­förbundets presstjänst att förbundet utgår från Socialstyrelsens rapport Nationella planeringsstödet 2023, som »kartlägger någorlunda hur tillgången och efterfrågan ser ut bland legitimerade läkare och specialistläkare i landet«.

Läkarförbundet skriver också:

»I övrigt ser förbundet stora problem med bristen på nationell statistik och vill att en nationell aktör tar samlat ansvar för detta samt bidrar med underlag för att utbildningen dimensioneras efter behov.«

Det är tydligt att frågan hur många ST-läkare som finns och behövs är svåråtkomlig information för de två kirurgföre­ningarna och Läkarförbundet.

Socialstyrelsens presstjänst skriver följande i ett mejl:

»Socialstyrelsen eller Nationella vårdkompetensrådet har inte i uppdrag att kartlägga detta. Det är regionerna som enligt lag ansvarar för planering och dimensionering av ST-läkare.«

När Läkartidningen når SKR kan presstjänsten rapportera en siffra: cirka 430 ST-läkare i kirurgi fanns i landet vid mättillfället november 2022, enligt uppgifter från SKR:s personalstatistik.

Samtidigt skriver SKR:s presstjänst att det är Nationella planeringsstödet (Socialstyrelsen) som ska följa upp återväxten av läkare inom alla specialistområden.

Men i rapporten Nationella planeringsstödet 2023 läggs ingen tonvikt på antalet ST-läkare. Hur många ST-läkare i kirurgi som finns nämns inte, och rapporten hänvisar inte till några samlade SKR-siffror om ST-läkare.

I rapporten från året innan går att läsa på sidan 46:

»Vidare framhöll Sylf [Sveriges yngre läkares förening, [red:s anm] att dimensioneringen av ST-läkare inom vissa specia­liteter får specialitetsföreningarna stå för. Det saknas en nationell samordning och uppskattning av hur många ST-läkare som finns.«

Samma rapport kommer även till följande slutsats:

»För att bättre analysera efterfrågan på personal behövs mer detaljerade bedömningar av tillgång och efterfrågan från regionerna och kommunerna … Detta för att på ett bättre sätt kunna kartlägga hur behoven skiljer sig åt för olika yrken, specialiteter och verksamhetsområden.«

Socialstyrelsen föreslår att detta skulle kunna utvecklas i samverkan med SKR.

Läs även:
Svensk kirurgisk förening: För många kirurger som riskerar att kunna för lite
Kirurger under utbildning vill veta hur många ST-läkare som finns
Debattartikel: ST-läkare undanhålls tillfällen vid operationsbordet