Sedan klockan åtta på måndagsmorgonen har Region Stockholm haft störningar i journalsystemet Take care. Enligt ett pressmeddelande växlar systemet mellan att fungera trögt eller ligga helt nere och Region Stockholm har med anledning av det inträffade gått upp i stabsläge.

– Det kommer och går. Ena stunden tror man att det är löst, men stunden därpå är problemet tillbaka. Det är ett elände, säger Johan Styrud, ordförande för Stockholms läkarförening, till Läkartidningen.

Enligt DN medför störningarna att det är svårare att boka patientbesök, förskriva läkemedel, skicka remisser och läsa laboratoriedata. Men även om vården går långsammare till följd av störningarna har man inte behövt gå tillbaka till att föra journal på papper, menar Johan Styrud.

– Är man idog och bara väntar så fungerar det ibland, så jag tror att de flesta dikterar senare. Men det är väldigt frustrerande.

Felsökning pågår, men det finns i nuläget ingen prognos för när felet kan vara åtgärdat.

Även Region Gotland har Take care som journalsystem och även där krånglar det just nu. Det innebär bland annat att det kan ta extra lång tid för vårdcentralerna att ringa upp patienter och att tidsbokningen för vaccination kan påverkas, skriver regionen i ett pressmeddelande.