Sjukhusläkarna är bekymrad över att det blir allt fler läkare per arbetsrum, fler öppna kontorslandskap och att ytorna för patientrelaterat arbete på avdelningar och mottagningar krymper. Föreningen yrkade på att Läkarförbundet ska ta fram ett bra faktamaterial som stöd i argumentationen med arbetsgivaren och verka för »hjärnvänliga« arbetsplatser för läkare.

Förbundsstyrelsen tyckte däremot att den redan jobbar med frågan, och hänvisade bland annat till en särskild utbildning för skyddsombud i ämnet och sajten Sunt arbetsliv, som drivs gemensamt av de fackliga organisationerna och arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona. Men det var tydligt att en stor majoritet på fullmäktigemötet ville se mer kraft i arbetet.

– På många ställen i landet är vår arbetsplats hotad. Vi behöver ha saker på fötterna för att kunna visa arbetsgivaren värdet av att vi har våra skyddade arbetsplatser där vi kan göra vårt jobb utan att hota patientsäkerheten och kunna bidra med den viktiga medicinska kunskapen, sa Karin Filipsson från Sjukhusläkarna.

Flera delegater vittnade om svårigheter att få gehör för läkares behov av ostörda, administrativa arbetsplatser. En av dem var Annika Gunnarsson från Västmanland.

– Hos oss bygger man ett nytt akutsjukhus. Vi har försökt påverka sen 2018 och fokuserat mycket på läkares administrativa arbetsplatser. Vi har haft väldigt stora utmaningar i att få igenom våra synpunkter, sa hon.

Liknande motioner har varit upp på Läkarförbundets fullmäktigemöte tidigare, bland annat 2014 efter en motion från Upplands allmänna läkarförening. Då beslutades det att Läkarförbundet ska verka för att arbetsplatser och lokaler ska utformas så att de uppfyller krav på såväl god arbetsmiljö som andra författningskrav, till exempel sekretess.

Läkarförbundet har tidigare uttalat sig kritiskt till kontorslandskap för läkare.

– Generellt avråder vi från lösningar med kontorslandskap. Det bygger vi på att forskningen är förhållandevis entydig om att det är problematiskt för yrken som kräver koncentration och hänsyn till sekretess, sa Marina Tuutma från förbundstyrelsen i en artikel i Läkartidningen 2019.

Motionen »Öppna landskap – inte alltid bra för själen« vann även pris som bästa motion av förbundsstyrelsen.

Läs även:
Läkarförbundet: Vi avråder från kontorslandskap
Öppet landskap blev ett lyft för Cederkliniken
Forskare: Viktigt att det finns tysta rum