Sollefteå sjukhus framtid är omtvistad, och de tre styrande partierna i Region Västernorrland är inte överens. Centerpartiet har sagt att de vill återöppna akutkirurgin samt förlossningen, Moderaterna vill lägga ner sjukhuset »i dess nuvarande form« och Socialdemokraterna vill ha kvar sjukhuset ungefär som det är i dag, men utveckla vissa delar.
För ett år sedan beslutade hälso-och sjukvårdsnämnden att en extern utredning ska se över om sjukhuset bör utvecklas, återgå till sin gamla funktion som akutsjukhus eller läggas ner. Ett sätt att begrava frågan, tyckte oppositionen som i sin tur hade lovat att återöppna förlossningen i Sollefteå om de fick makten.
I juni 2024 skulle utredningen om Sollefteå sjukhus framtid egentligen vara klar. Men det lär dröja betydligt längre. Den externa utredningen har inte ens påbörjats. Upphandlingen är överprövad och Kammarrättens dom har inte kommit än, rapporterar P4 Västernorrland.
– Hela den tiden som skulle gå till del ett i utredningen har gått ut, så vi kommer behöva sätta en ny tidsplan för utredningen, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till lokalradion.
Under åren 2016 och 2017 försvann BB, kvinnosjukvård, akutortopedi och akutkirurgi från sjukhuset. Sedan dess har en grupp som kallar sig BB-ockupanterna ockuperat sjukhusentrén (bortsett från under pandemin). Protesten handlar inte bara om BB, utan om nedmonteringen av akutsjukvården i sin helhet. Det har även utretts om det går att återinföra viss akut kirurgi på sjukhuset, men det slutade med ett nej 2019.
Region Västernorrland kämpar liksom många andra med en tuff ekonomisk situation och räknar med några tunga år framöver. I veckan beslutade regionfullmäktige att godkänna ett budgeterat underskott med 851 miljoner kronor för nästa år. Även 2025 räknar man med ett underskott, då på 260 miljoner kronor.
Det pågår, enligt regionen, ett intensivt arbete med att sänka kostnaderna för bland annat administration, men vändningen väntas komma först 2026.
– För många regioner, liksom för oss i Region Västernorrland, är underskotten så stora att de inte är möjliga att hantera på kort sikt utan att riskera kärnan i vårt välfärdsuppdrag. Därför går det inte att lägga en budget i balans för de kommande två åren, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) i ett pressmeddelande.
Men även om vändningen kommer 2026 väntar stora utmaningar, påpekar regionen. Då måste det förväntade samlade underskottet om 1,4 miljarder kronor, återställas inom fem år enligt det kommunala regelverket.
De områden som, trots det dystra läget, kommer att prioriteras nästa år är primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin.
(uppdaterad 2023-11-29)