De senaste åren har begreppet »task shifting« vållat diskussioner inom läkarkåren. Läkare har uttryckt att deras kompetens utarmas när arbetsuppgifter tas över av sjuksköterskor och det har funnits en oro över att läkare ska bli överflödiga på sikt. Men på Karolinska universitetssjukhusets matstrups- och magsäcksenhet har task shifting lett till en kvalitetshöjning. I snart ett år har man låtit kontaktsjuksköterskor ta hand om nybesök vid cancermisstanke, besök som tidigare sköttes av kirurger.

Fredrik Klevebro, biträdande överläkare och sektionschef vid matstrups- och magsäcksenheten på Karolinska universitetssjukhuset. Foto: Privat

– När vi började diskutera det här projektet var det mest sjuksköterskorna som var tveksamma. Men sedan har det mognat fram i gruppen och från läkarsidan har det varit väldigt positivt. Exempelvis uppskattar våra onkologkollegor sjuksköterskornas arbete mycket, för de är väldigt noggranna och dokumenterar även social anamnes, alkoholanamnes, rökvanor och funktionsnivå – sådant som vi läkare ibland inte hinner med, säger Fredrik Klevebro, biträdande överläkare och sektionschef på enheten.

Så länge det rör sig om cancermisstanke är det alltså numera sjuksköterskor som har ansvaret för patientbesöken. En tydlig gräns dras när cancerbeskedet kommer – då bokas patienterna om till läkare. Den tydliga linjen är en fördel, tror Fredrik Klevebro.

– Annars är det inte så enkelt att definiera vilka patienter som lämpar sig för sjuksköterskebesök. Vi har tidigare pratat om att återbesök och årskontroller skulle kunna tas om hand av sjuksköterskor, men det är svårare eftersom den gruppen skiljer sig väldigt mycket åt. Några mår bra, medan andra har stora besvär. Då är det inte lika självklart som nu, när vi har ett avgränsat område och ett standardiserat vårdförlopp, säger han.

För patienterna är fördelen att de snabbare kommer i kontakt med vården och att mottagningstiderna är mer flexibla än tidigare. Läkarna å sin sida får avlastning och mer tid för andra arbetsuppgifter.

– Vi använder hela teamet och prioriterar så att kirurgerna kan vara på operation så mycket som möjligt.

Patienternas upplevelser av nybesöken hos en kontaktsjuksköterska ska utvärderas för att finslipa metoden, men Fredrik Klevebro har gott hopp om att arbetssättet ska permanentas.

– Sjuksköterskorna är en väldigt kompetent grupp som kan göra mer än i dag och jag tror att vi behöver använda den resursen bättre. Våra sjuksköterskor har träffat många patienter med samma typ av bekymmer och vet, i princip lika väl som vi läkare, vad som behöver göras, säger han.

Läs också:
Stockholms läkare: Taskshifting urholkare läkares kompetens
Fullmäktige: Det finns risker med att definiera vad som är läkaruppgifter