Den gamla läkarutbildningen avslutas med AT-tentan. Den nya utbildningen leder direkt till en läkarlegitimation, men innehåller ingen nationell slutexamination. Det vill läkarstudenterna ändra på – och vill att Läkarförbundet backar upp kampen.
Sveriges läkarförbund student, SLF student, har envist argumenterat för en nationell slutexamination, och har de senaste åren krokat arm med Sjukhusläkarna. En nationell slutexamination ger möjlighet för den enskilde att repetera det som hen lärt under de 12 terminerna, samt att jämföra lärosätena och säkerställa att utbildningen håller tillräckligt hög kvalitet, enligt föreningarna.
– En nationell slutexamen skulle dels vara ett sätt för oss att följa universiteten – se till att de levererar studenterna och våra blivande kollegor det de lovat, och att det blir jämlika utbildningar över hela landet, sa Julia Karlsson från SLF student, på årets fullmäktigemöte.
Hon är snart klar med sin läkarutbildning, och vittnade om att hon under praktiken noterat hur lite tid handledarna har för nödvändig feedback samt att det finns en osäkerhet hos dem kring examensmålen.
– Jag litar inte på att universiteten ska granska sin egen produkt. Och jag tycker att för mycket ansvar läggs på den individuella handledaren. Dessutom saknas handledarkontinuitet. Jag kan gå med tre olika läkare på en dag. Hur ska de kunna följa hur jag utvecklas och lär mig?
Elin Karlsson, ordförande Sjukhusläkarna, pläderade för att Läkarförbundet bör stötta studenterna.
– Jag tycker att det är viktigt att lyssna på studenternas oro över att det inte finns en nationell kvalitetssäkring av utbildningen. Den oron finns även hos oss sjukhusläkare, sa hon och fick medhåll från bland andra Uffe Hylin från Sjukhusläkarna, som även är lektor vid Karolinska institutet. Han berättade att lärosätet sedan flera år har en slutexamination för läkarstudenterna.
– Vi planerar att ha en praktisk och teoretisk slutexamination även för nya programmet, eftersom vi tycker att det är väldigt bra med ett uppsamlingsheat på slutet.
Förbundsstyrelsen höll inte med och yrkade på avslag. Läkarutbildningen innehåller ett stort antal examinationer och bedömningar och en nationell slutexamination skulle inte »medföra några fördelar vare sig som pedagogisk insats eller som kontrollfunktion«, enligt styrelsen.
– Det handlar om ett principiellt ställningstagande: Vi tycker inte att den nationella slutexaminationen är vägen till att få duktiga kollegor, sa förbundsstyrelsens Emelie Hultberg och hänvisade till att förbundet tagit ställning i frågan flera gånger tidigare.
När frågan var uppe på Läkarförbundets fullmäktige 2019 blev det nobben. Förra året gjorde SLF student och Sjukhusläkarna ett nytt försök. Det blev en livlig debatt, men även då slutade det med ett nej. Förbundsstyrelsen påpekade att frågan dessutom utretts under utredningsarbetet för nya läkarutbildningen.
Omröstningen blev jämn. Men när resultatet kom stod det klart att läkarstudenternas envetna kamp gett resultat: Läkarförbundet ska verka för införandet av en nationell slutexamination i slutet av grundutbildningen som krav för legitimation.