Sedan förra sommaren har Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson, läkaren Anders W Jonsson, på regeringens uppdrag utrett det svenska arbetet med vaccineringen mot covid-19. När betänkandet lades fram i samband med en pressträff på onsdagen inledde han sin presentation med beröm.
– Helhetsintrycket är att det har fungerat bra. Det fanns mycket kritik under resans gång, men väldigt många frågetecken vändes.
Några mer problematiska områden har dock identifierats under arbetet med utredningen.
– Vaccinationstäckningen har generellt varit god utifrån de mål som sattes upp. Men utmaningen har varit att få en jämn vaccinationstäckning och där har vi en del kvar att göra. För exempelvis personer med nedsatt kognitiv förmåga eller människor med psykisk sjukdom var resultaten inte bra. De socioekonomiska skillnaderna slog också igenom väldigt tydligt, sa Anders W Jonsson.
Bland de förslag som han nu lämnat till regeringen kan nämnas en förstärkning av vaccinationskapaciteten. I dagsläget är det läkare, barnsjuksköterskor och distriktssjuksköterskor som har rätt att ordinera vaccin. Den gruppen behöver bli större vid en ny pandemi, menade Anders W Jonsson.
– Det var en rejäl flaskhals för att vi inte hade tillräckligt många sjuksköterskor och läkare för att snabbt ordinera vaccin.
Därför föreslår han att Socialstyrelsen, i händelse av en pandemi, ska ta fram en digital behörighetsgrundande utbildning som sjuksköterskor kan genomgå för att sedan, genom en föreskriftsändring, få rätt att ordinera.
Dessutom vill han att regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att skapa möjligheter att följa upp vaccinationerna. Regionerna var »väldigt kreativa« för att hitta sätt att nå exempelvis socioekonomiskt utsatta grupper – men det gick inte att se hur lyckosamma de olika metoderna var, enligt Anders W Jonsson.
– Vaccinationsstatistiken delades ut en gång i månad, så man kunde inte utvärdera insatserna. Där föreslår vi att Folkhälsomyndigheten får i uppdrag att ta fram ett sådant system, så att man dag för dag kan få uppdateringar i hur vaccinationsarbetet går.
I betänkandet ingår också förslag på ytterligare utredningar som behöver göras på området, men där ny lagstiftning skulle krävas. Det handlar bland annat om problematiken kring rätten att välja vaccin av två likvärdiga behandlingsalternativ och om skolornas svårigheter att jaga in vaccinationssamtycke från båda vårdnadshavarna till en elev.
Läs också:
Anders W Jonsson blir regeringens vaccinutredare