Det handlar om 9,8 miljarder kronor som redan fanns inskrivna i regeringens budget som riktade bidrag och så kallade sektorsbidrag. Genom ett nytt beslut i regeringen görs pengarna tillgängliga och de kan börja användas i januari, det ska bli tydligt vad de ska användas till och vilka motprestationerna är.

– Ganska många regionerna har inte räknat med de här pengarna i sin budget för att det är riktade statsbidrag och man har inte vetat hur mycket som tillfaller dem. Så för regionerna är det nya pengar, och vill man göra en reviderad budget minskar därmed behovet av att göra neddragningar i den omfattning man tidigare trott, sa sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

Regeringen och SKR har kommit överens om fem viktiga utvecklingsområden för pengarna:

  • God och nära vård.
  • Försörjningsberedskap för läkemedel.
  • Ökad tillgänglighet i sjukvården.
  • Personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård och förlossningsvård, samt förstärkta insatser för kvinnors hälsa.
  • Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider.

– Det är oerhört angeläget att vi i dag kan ge besked till alla regioner om vilka medel som tillfaller dem, sa Acko Ankarberg Johansson och fortsatte:

– Och det är väldigt snabbt marscherat. Vi började arbetet på politisk nivå i september månad. Förra veckan var det beslut i riksdagen om utgiftsområde på onsdagen, och sedan dess har Sveriges Kommuner och regioner fattat sitt beslut. Och i dag fattade regeringen det sista beslutet om både överenskommelse och utbetalning.

Onsdagens besked omfattar dock inte flera andra delar i budgeten, däribland finns exempelvis drygt 400 miljoner kronor för jämlik cancervård till regionala cancercentrum, och cirka 2 miljarder i prestationsbaserade medel för att korta vårdköerna.

Medel per region

(miljoner kronor)

Stockholm: 2 111

Uppsala: 371

Sörmland: 279

Östergötland: 426

Jönköpings län: 389

Kronoberg: 189

Kalmar: län: 237

Gotland: 81

Blekinge: 173

Skåne 1 303

Halland: 322

Västra Götaland: 1 606

Värmland: 279

Örebro län: 287

Västmanland: 254

Dalarna: 285

Gävleborg: 306

Västernorrland: 256

Jämtland Härjedalen: 163

Västerbotten: 276

Norrbotten: 249