I juni dömdes Paolo Macchiarini till två år och sex månaders fängelse för tre fall av grov misshandel, i Svea hovrätt. I oktober stod det klart att Högsta domstolen inte tar upp kirurgens mål och att hovrättens dom står fast.

Nyligen släpptes en dokumentär på Netflix om skandalen på Karolinska institutet och i söndags anordnade Paolo Macchiarini en presskonferens i Florens där kirurgen fortsätter att hävda att han är oskyldig, skriver Dagens Nyheter.

Han säger också att hans operationer, där han opererade in konstgjorda luftstrupar på tre patienter, var godkända av Karolinska.

– Det fanns andra kollegor med uppgiften att skaffa alla sjukvårds- och universitetstillstånd, eftersom jag inte talar eller skriver svenska, säger han enligt Corriere Fiorentino, skriver Dagens Nyheter.

Paolo Macchiarini, som i dag bor i Barcelona, medverkar även i tv-programmet Zona Bianca, tillsammans med sin advokat Francesco Bevacqua. Där säger advokaten att Paolo Macchiarini står till svenska myndigheters förfogande. På frågan om Paolo Macchiarini vill sitta i svenskt fängelse eller vara kvar i Spanien svarar han:

– Macchiarini väljer säkerligen att avtjäna straffet i Spanien, säger advokaten, enligt Dagens Nyheter.

Läs mer:
Paolo Macchiarini döms till fängelse
Åklagaren yrkar på fyra års fängelse för Paolo Macchiarini
»Macchiarinis syfte var att rädda liv«
Åklagaren: Paolo Macchiarini visste att metoden inte fungerade