Akutmottagningen i Lidköping har i många år hotats av nedläggning. Med en allt kärvare ekonomisk situation har snaran dragits åt allt mer och i september klubbades det slutgiltiga beslutet. Därefter har det gått snabbt. I tisdags morse slog Skövdes nya akutmottagning upp portarna och samma kväll låstes akuten i Lidköping. Genom att hädanefter hänvisa Lidköpingspatienter med akuta tillstånd till Skövde, fem mil bort, ska 85 miljoner kronor sparas in. Men stängningen har sågats från flera håll. Akutläkaren Emma Peterson är en av de skarpaste kritikerna. Hon upplever sig ha talat för döva öron när hon uttryckt oro över negativa konsekvenser.

Emma Peterson. Foto: Privat

– Vi vet mycket väl att för de flesta urakuta tillstånd är det kort tid till behandling som räddar liv. Ändå ser vi att stora delar av Skaraborg nu får mycket längre tid till behandling, säger hon.

Trots att alla anställda på akuten i Lidköping har erbjudits att följa med till Skövde har Emma Peterson tackat nej. I stället ska hon framöver jobba halvtid inom primärvården i Lidköping, medan hon resten av tiden utvecklar sin specialistkompetens på Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl, i Trollhättan.

– Jag är ju egentligen inget fan av att pendla, så jag får testa och utvärdera efterhand. Men jag kommer i alla fall ha många att samåka med, säger hon.

Exakt hur många läkare i Lidköping som har valt att sluta på grund av akutstängningen är inte lätt att säga. Presstjänsten uppger först att fem läkare har sagt upp sig, med hänvisning till uppgifter från HR-avdelningen. Men när Läkartidningen pratar med Marie Johansson Rodert, HR-chef på Skaraborgs sjukhus, säger hon att det bara rör sig om två.

– ­Vi ser inte någon läkarflykt från Skaraborgs sjukhus, säger hon.

Enligt Emma Peterson beror det dock på hur man räknar, eftersom läkare som byter jobb inom regionen formellt sett inte säger upp sig. Hon säger sig känna till åtta eller nio Lidköpingsläkare som antingen sagt upp sig eller bytt arbetsgivare inom regionen. Och av sjuksköterskekollegorna på akutmottagningen är det bara tre som har valt att följa med till Skövde, säger hon.

– Så det fylls på. Men vissa väntar nog in besked om hur verksamheterna ska utformas innan de bestämmer sig. Många lever fortfarande i ovisshet om hur de ska jobba. Det är extremt turbulent på alla fronter, säger hon.

Emma Peterson har svårt att se att alla schemaluckor ska kunna fyllas i Skövde utan bemanningspersonal framöver.

– Det var tjugo övernattande patienter på akuten tidigare i veckan. Så arbetet kommer att bli tyngre för de som jobbar, eftersom färre delar på jourbördan. Personalen kommer att gå på knäna.

Enligt Marie Johansson Rodert har 46 procent av personalstyrkan följt med i flytten till Skövde, medan 21 procent jobbar kvar i Lidköping inom verksamhetsområdet för bland annat anestesi och operation (i dessa siffror ingår dock inte läkarna). Men hon ser inga farhågor med personaltappet.

– Vi har en fungerande verksamhet igång i Skövde och är tacksamma och glada för att så många stannar kvar. Sedan är vi realister och förstod tidigt att inte alla skulle följa med i flytten, säger hon.

Läs också: 
Stängningen av akuten i Lidköping klubbad – trots kraftiga protester
Läkare vädjar till Ivo om att utreda riskerna med stängd akut i Lidköping
Facket kluvet till beslutet att stänga akutmottagningen i Lidköping
Akuten i Lidköping ska stängas – enig nämnd bakom beslutet
Läkare riktar kritik mot ekonomisk genomlysning av Skaraborgs sjukhus