Beslutet att säga upp vårdvalsavtalen föranleds av att Aleris inte tycker att kommunikationen om förutsättningar har fungerat tillräckligt väl med regionen. Redan i augusti sa vårdgivaren upp ytterligare ett avtal inom vårdval, då inom handkirurgi på Nacka sjukhus.
– Vi har försökt få till en dialog om förutsättningarna för att kunna driva en patientsäker och högkvalitativ vård, men inte lyckats få till det. Vi har försökt påtala risker med omställningsplanen och efterlyst en mer ordentlig risk- och konsekvensanalys, säger Jakob Johansson.
Avtalet med Region Stockholm löper ut om sex månader. Beskedet påverkar inga medarbetare på ÖNH-mottagningen i Täby som kommer fortsatt att finnas kvar i och med avtal med annan region. När det gäller Ultragyn blir verksamheten kvar utan tilläggsavtalet, berättar Jakob Johansson.
– På Sabbatsberg har vi bara ett tilläggsuppdrag inom gyn som efter överenskommelse med förvaltningen avslutas innan jul, säger Jakob Johansson.
Vad tänker ni om ert ansvar för patienterna när ni säger upp avtal?
– Vi har försökt påtala problem flera gånger men inte fått gehör. När syftet är så givet att regionen vill ta hem vården så skapar det osäkerhet hos oss och andra privata vårdgivare. Det blir en svår situation att hålla igång verksamheten – även om vi inte vill något hellre än att hjälpa fler av Region Stockholms patienter. Vi tycker att samarbetet med regionen fungerade bättre under pandemin.
Jakob Johansson berättar att uppsägningarna av vårdvalsavtalen kan öppna för nya etableringar, exempelvis i andra regioner där de tycker att samarbetet fungerar bättre.
– Vi måste rikta våra resurser åt annat håll. Vi har goda samarbeten med övriga regioner, Uppsala med Akademiska sjukhuset exempelvis.
Aleris har även under hösten även lyft fram synpunkter inom vårdval specialiserad ögonsjukvård – ett vårdval som hälso- och sjukvårdsnämnden i november beslutade att avveckla och ersätta med en ny upphandling som väntas spara 45 miljoner kronor till 2026.
Tillsammans med Capio försökte Aleris påverka beslutet om avveckling genom att skicka dels ett eget faktaunderlag om ersättningsmodeller till hälso- och sjukvårdsnämnden, dels en skrivelse där båda parterna beskriver en dialog med regionen som de anser inte fungerat.
»Vi som är aktörer inom vårdval ögon vill med denna skrivelse uppmärksamma hälso- och sjukvårdsnämnden och avtalsutskottet att vi under lång tid har sökt dialog med hälso- och sjukvårdsförvaltningen om en rad konkreta förslag till besparingsåtgärder i revideringen av vårdval ögon, samt framfört påtagliga brister i analysen och beslutsunderlaget som ligger till grund för förslaget.«
– Vi ställer oss frågande till hur processen för omställningen har skötts och efterlyst en mer ordentlig risk- och konsekvensanalys, men har inte sagt upp något avtal i vårdval ögon. Vi hoppas att upphandlingen ger förutsättningar för oss att komma med anbud och tycker att vi har en utmärkt kvalitet på vår ögonsjukvård, säger Jakob Johansson.
Beskedet om Aleris uppsägningar är ingen stor sak, enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Talla Alkurdi (S).
»Att vårdgivare säger upp eller ansöker om nya vårdval är inte ovanligt. När uppsägningar kommer in så analyserar hälso- och sjukvårdsförvaltningen dem och sedan är det avtalsutskottet som formellt godkänner dem«, skriver Talla Alkurdi i ett mejl till Läkartidningen och fortsätter:
»För närvarande finns det 38 mottagningar inom vårdval specialiserad gynekologi i Region Stockholm, över 20 stycken ligger i Stockholms innerstad i närhet till Ultragyn Sabbatsberg. Under hösten har tre nya vårdgivare tecknat avtal med regionen.«
Enligt Socialdemokraterna uppger samtidigt hälso- och sjukvårdsförvaltningen följande när det gäller Ultragyn: »Skälet (att vårdgivaren säger upp tilläggsuppdraget reds anm.) är att verksamheten inte har lyckats rekrytera läkare. Verksamheten har sagt att de kan komma söka tilläggsuppdraget igen i framtiden.«
Vad tänker ni om att Aleris anser att dialogen med Region Stockholm inte fungerat och att det är därför de säger upp avtal?
»Inför inriktningsbeslutet om vårdval genomförde vi rundabordssamtal och omfattande dialoger med vårdgivare och patientgrupper. Och de dialogerna för vi fortfarande. Det är förstås beklagligt att Aleris anser att dialogen inte fungerat, däremot har det inte inkommit någon förfrågan till hälso- och sjukvårdsnämnden eller avtalsutskottet från Aleris om dialog gällande de avtalen de nu valt att säga upp«, skriver Talla Alkurdi i ett mejl.
Läs även:
Vårdval allergologi avvecklas – mottagning säger upp avtal i förtid
Fakta om omställningsplanen
I Region Stockholms budget för 2023 lyfter det nya politiska styret fram att hälso- och sjukvården ska bli mer behovsstyrd och ges i tid. I budgeten finns många olika initiativ som ska bidra till denna omställning. En del är att ta fram en omställningsplan för de vårdval som regionen ansvarar för gentemot hälso- och sjukvården.
Totalt förändras 13 vårdval, främst genom en revidering eller ändrad avtalsform.
De vårdval som får en ändrad avtalsform är:
- Geriatrik
- Specialiserad allergologi
- Specialiserad hudsjukvård
- Specialiserad neurologi
De vårdval som revideras är:
- Ortopedi och handkirurgi
- Specialiserad gynekologi
- Specialiserad ögonsjukvård (Vårdvalet specialiserad ögonsjukvård revideras i närtid samt på sikt upphandlas enligt LOU.)
ÖNH är också ett vårdval som ska ses över.
Källa: Vårdgivarguiden