Protester utanför distriktsdomstolen i New York efter att förslaget att ta bort rätten till abort läckt 2022. Foto: Legoktm/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Rätten till abort ifrågasätts på flera håll i världen. På senare tid har exempelvis Argentina uppmärksammats internationellt. För bara tre år sedan legaliserades abort i landet, oavsett skäl, till och med graviditetsvecka 14. Men nu vill den nyvalda presidenten Javier Milei att landet ska folkomrösta i frågan.

Ett annat land som uppmärksammats är USA. Där är det snart 1,5 år sedan lagen som garanterade aborträtten upphävdes. Sedan dess har 21 av landets 50 stater infört totalt förbud mot abort, eller restriktioner som är hårdare än när lagen om aborträtt fanns, enligt en sammanställning av New York Times.

Runtom i världen smutskastas, misshandlas, och frihetsberövas personer som kämpar för aborträtten och vårdpersonal som utför aborter. Det är slutsatser i en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty som uppmanar världens länder till att skydda dem som arbetar med abortfrågor. Rapporten bygger på intervjuer och enkäter med 47 människorättsaktivister i 32 länder, tidigare forskning, och offentlig information.

– Attityden har blivit hårdare – det har blivit mer polariserat. Och med sociala medier har vårdpersonal blivit mer utsatt, det syns i den här rapporten, kommenterar Lena Marions som är docent i obstetrik och gynekologi samt medicinsk redaktör på Läkartidningen, men som inte varit inblandad i skapandet av rapporten.

Hur ser det ut med aborträtten runtom i världen?

– Tittar man generellt så blir det bättre. Men på flera ställen börjar det också bli tuffare.

Hon tycker att en intressant aspekt, som rapporten också belyser, är att allt inte handlar om inskränkningar i lagen. Mycket handlar om inställning hos ledare och allmänhet, som kan skapa andra hot för aborträtten.

– De intervjuade vittnar om förföljelse, att folk står utanför deras arbetsplatser och hotar dem. Och i England håller man på att etablera en frizon för personal för att de inte ska bli antastade. Och då har man ju ändå en lagstiftning som tillåter abort, säger Lena Marions, som tillägger att regler och andra lagar kan justeras för att försvåra abort, även om rätten tekniskt sett finns kvar.

Däremot har hon inte sett någon egentlig förändring i Sverige när det gäller inställningen till abort eller vårdpersonals utsatthet.

– Vi håller det så levande, diskussionen pågår hela tiden och det finns flera intressegrupper. Men jag tror också att det är en förutsättning. Man får inte slå sig till ro, säger Lena Marions.

Läkare och annan vårdpersonal runtom i världen som arbetar med abortfrågor är en grupp människor som bara genom sitt yrke riskerar att utsättas. Och om de arbetar för möjlighet till säker abort trots samhälleligt motstånd eller om lagen inte tillåter det, kan de också ses som människorättsaktivister, menar Amnesty.

– Jag kände till stigmat och svårigheterna innan jag började. Men jag är stolt över mitt beslut och vet att jag är på rätt ställe för att försvara kvinnors hälsa och deras rättigheter, berättar den portugisiska läkaren Teresa Bombas, ordförande för kommittén för säker abort i International Federation of Gynaecology and Obstetrics.

Flera läkare som Amnesty intervjuat lyfter motiv såsom att de förespråkar kvinnors rätt till abort. Det är i linje med en internationell undersökning av den abortförespråkande organisationen Ipas 2021, som Amnesty refererar till.

Många läkare och sjuksköterskor har upplevt hot eller övergrepp vid något tillfälle, och yrkesgrupperna är bland de mest utsatta, konstaterar Amnesty. I Ipas undersökning hade 13 procent totalt i världen utsatts, med en topp på 28 procent i Afrika och över 20 procent i både Asien och Nordamerika.

Organisationen National Abortion Federation i USA har mellan åren 1977 och 2022 summerat 11 mord, 26 mordförsök, 200 brandattacker, 100 syraattacker och 531 överfall och misshandelsärenden i samband med kliniker. Tillsammans med hot rör det sig om närmare 16 000 händelser.

Polariseringen och förändringen i USA kan också få konsekvenser för forskning och forskningsstöd, säger Lena Marions.

– Det har betydelse när det gäller dem som ger ut pengarna: om de kan tänka sig att stödja organisationer som stöttar abortprojekt. Det har varit ett problem.

Rapporten finns på Amnestys webbplats.

Läs även:
Reflexion: Absurd lagändring om abort fyller ett år
»Slopad aborträtt skulle helt klart få konsekvenser utanför USA«