Bakgrunden är en kvinnlig kirurg som slog larm om missförhållandena på en privatklinik i Mellansverige. Hon skrev ett stort antal avvikelserapporter angående en manlig kollega som hon menar brast i kommunikation och kompetens. Efter det hävdar hon att hon utsattes för repressalier. Hon blev bortplockad från operationsbordet och fick bara ta emot mottagningsbesök.

Arbetsgivarsidan höll inte med, och tingsrätten gick på arbetsgivarens linje – att läkarens omplacerades hade helt andra orsaker.

Domen är den första i sitt slag. Visselblåsarlagen, eller lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, har funnits i snart två år, men aldrig tidigare har den prövats i domstol. Men utfallet i tingsrätten blev inte det kirurgen och Läkarförbundet hade hoppats på. Kirurgen och Läkarförbundet har, som Läkartidningen berättat, begärt prövningstillstånd i Arbetsdomstolen eftersom de vill att sakfrågan ska nagelfaras på nytt.

Alla domar tas dock inte upp i Arbetsdomstolen, men nu står det klart att visselblåsarfallet kommer att tas upp. När det kommer prövas är inte bestämt än.

– Läkare måste kunna rapportera om missförhållanden i vården utan att riskera repressalier, därför är vi glada över att Arbetsdomstolen nu meddelat att de kommer att pröva ärendet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund.

Läs också:
Väljer att överklaga visselblåsardom
Visselblåsarlagen prövas i rätten för första gången – läkares larm i fokus
Visselblåsarlagen prövad för första gången – läkare förlorade målet
»Visselblåsarlagen nästan helt tandlös« efter första domen

 

Prövningstillstånd

Det krävs prövningstillstånd för att Arbetsdomstolen ska pröva målet – domstolen tar inte upp alla ärenden.

Prövningstillstånd ska meddelas om det finns anledning att tvivla på att tingsrätten har kommit fram till ett riktigt slut, om det behövs för att Arbetsdomstolen ska kunna bedöma om tingsrätten kommit fram till ett riktigt slut, eller om det är viktigt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas. Det kan också ske i undantagsfall om det finns synnerliga skäl för en prövning.

Om beslut om prövningstillstånd fattas innebär det att målet prövas på nytt i de delar som har överklagats.

Källa: Arbetsdomstolen