De senaste åren har ägarna bakom ett vårdbemanningsbolag åkt på ett flertal lyxresor som de sedan gjort otillåtna skatteavdrag på, enligt ett beslut från Skatteverket.

Under den granskade perioden från 2019 till 2021 reste ägarna, ett par skrivet på samma adress, bland annat till Mauritius och Seychellerna. Enligt deras egna uppgifter motiverades resorna av affärsidén om att etablera ett slags »hotelläkarservice« och tillhandahålla svenska läkare på attraktiva semesterorter. Men Skatteverket låter sig inte imponeras av de översiktliga program för vistelserna som ägarna skickat in, eftersom det inte finns några handlingar som visar om programmet faktiskt efterlevdes. »Enligt programmet ska ni ha arbetat i princip från klockan 9 till 18 varje dag med paus för lunch. Ett program med så många arbetstimmar borde ha generat betydligt mer omfattande och detaljerad dokumentation om vad som togs upp under respektive arbetspass«, skriver Skatteverket och kallar det osannolikt att schemat stämmer överens med verkligheten. Snarare handlade det om en nöjesresa med familjen, enligt myndigheten.

Skatteverket menar också att »samtliga av de arbetsuppgifter som uppges ha utförts likväl hade kunnat utföras på annan plats än motivera en resa till ett fem-stjärnigt hotell på Mauritius som är ett populärt resmål på en avlägsen plats.«

Det är dock långt ifrån den enda punkt som Skatteverket slår ner på. Angående resan till Seychellerna skriver myndigheten att det är anmärkningsvärt att boka en resa för att träffa presumtiva kunder – utan att boka några möten i förväg – och klassar även den som en nöjesresa för familjen.

En resa till Åre, vars syfte ska ha varit att hålla ett planeringsmöte för styrelsen, gick av stapeln under sportlovsveckan och kostnader för skidhyra och skidpass bokfördes. »Enligt programmet är det frivilligt med skidåkning efter ca kl 18:00 – 19:00. (…) Det är inte rimligt att ni betalar för hyra av skidor och skidpass för att endast användas när i stort sett hela anläggningen är stängd«, skriver Skatteverket.

Även inredning av ett hemmakontor får kritik, eftersom »inredning i ett privat hem är en privat levnadskostnad«, liksom inköp på nära 25 000 kronor till ett kalas som i myndighetens ögon var till för att fira ägarnas gemensamma barns födelsedag.

Inte heller friskvårdsförmånerna går utan kritik, då ägarna för egen del tecknat gymmedlemskap som kostat drygt 20 000 kronor per person och år. Samtidigt har ägarna uppgett att hela personalen har möjlighet till ett friskvårdsbidrag om 2 000 kronor per anställd. För att ett friskvårdsbidrag ska kunna klassas som skattefri förmån krävs att samma belopp och villkor erbjuds alla i personalen. »Ni har bekostat medlemskap för delägarna som uppgår till väsentligt högre belopp. Samma beloppsgräns gäller därmed inte för hela personalen«, skriver Skatteverket.

Sammanlagt kräver Skatteverket in nära en miljon kronor i skatt, plus en straffavgift på nära 250 000 kronor då bolaget har lämnat oriktiga uppgifter.

En av ägarna skriver i ett mejl till Läkartidningen att Skatteverkets beslut innehåller flera felaktigheter och misstolkningar. Gällande de långväga resorna skriver han att det i själva verket rörde sig om ett »omfattande planeringsarbete« som ledde till kontakt med ett par hotell och ett stort intresse från läkare. »I ett fall föll vi på mållinjen där en konkurrent i stället fick kontraktet och i ett annat ledde pandemin till att samarbetet aldrig kom igång.« Övriga delar av revisionsbeslutet vill han inte kommentera, då bolaget arbetar med en överklagan. Han påpekar dock att det saknas särskilda skatteregler för konferensresor och att man därför är hänvisad till att tolka äldre rättsfall. Angående inköpen av kalasmaterial rör det sig om en ren sammanblandning av kvitton, skriver han, en oavsiktlig miss som kommer att rättas till.

Vårdbemanningsbolaget är ett av de företag som har godkänts för att leverera personal i regionernas samordnade upphandling av hyrbemanning.