Region Värmland pressas liksom många andra regioner av ett allvarligt ekonomiskt läge. Tidigare åtgärder har inte haft tillräcklig effekt.

Läkartidningen har tidigare berättat att regiondirektör Peter Bäckstrand, på uppdrag av politikerna, därför har tagit fram en plan för att minska antalet anställda i regionen. Hans slutsats är att regionen behöver dra ner sin personalstyrka med 750 personer. I dag har regionen totalt cirka 8 000 anställda, varav merparten arbetar inom hälso- och sjukvården.

– Det känns tråkigt att behöva lägga fram ett sådant här förslag någon vecka innan jul och jag önskar att vi hade befunnit oss i en annan situation, sa regiondirektören Peter Bäckstrand i ett pressmeddelande när hans förslag presenterades under förra veckan.

Under tisdagen klubbade regionstyrelsen igenom hans förslag, som bedöms minska regionens kostnader med en halv miljard kronor.

Minskningen ska ske genom att inte återbesätta vakanser, men regionen räknar också med att behöva varsla cirka 300 anställda. Om det blir ett varsel kommer det göras »en ordentlig analys« först enligt regionen. Neddragningarna kommer dels göras brett över alla nämnder och verksamheter, dels eventuellt riktat mot särskilda grupper. Men än så länge finns inga närmare besked än så. Regionen skriver i ett pressmeddelande att en viktig del blir att omplacera redan anställd personal för att utjämna minskningen av antalet tjänster och ersätta timavlönad personal.

Neddragningen av personal har ett brett stöd bland politikerna i regionstyrelsen. Nu ska de andra nämnderna lämna yttranden om neddragningen. Ärendet ska behandlas snabbt, uppger regionstyrelsen.

Värmlands läkarförenings ordförande Christofer Lindholm har tidigare sagt att en så stor minskning av personal kommer att få stora konsekvenser för sjukvården. Han är även kritisk till att det dramatiska beslutet kommer några dagar före jul.