De juniora läkarna utgör en betydande del av läkarkåren inom statliga National Health Service-systemet (NHS). Det är också en grupp som är djupt missnöjda med löner och villkor. Underläkarnas löneutveckling har halkat efter sedan 2008, enligt brittiska läkarförbundet BMA (British Medical Association) som befinner sig i en långvarig lönetvist med regeringen.

Under 2023 har de unga läkarnas strejker duggat tätt. Totalt har det blivit 28 strejkdagar. Läkarna vill ha lönehöjningar på 35 procent som en löneåterställning efter alla år av reallönesänkningar.

I april pausade alla läkare inom NHS, med undantag för specialistläkarna, arbetet i fyra dagar. I juli inledde de unga läkarna inom offentliga NHS ytterligare en landsomfattande strejk, som även fick stöd av specialistläkarna. För första gången på nära 50 år gick Englands »senior doctors« (specialistläkare) ut i tvådagarsstrejk.

20 december – efter att en fem veckor lång förhandling mellan regeringen och BMA strandat – gick de unga läkarna på nytt ut i en tredagarsstrejk, som avslutas den 23 december.

»Ett år efter att vår tvist startade är vi fortfarande för långt ifrån att vända utvecklingen. I stället för att slösa mer tid och pengar och få ytterligare störningar i sjukvården måste hälsoministern lämna ett trovärdigt erbjudande nu«, uttryckte BMA:s juniorläkarkommittés ordföranden Dr Robert Laurenson och Dr Vivek Trivedi i ett pressmeddelande inför strejken.

BMA har beskrivit tongångarna som mer positiva i de senaste samtalen, men regeringen har inte velat tillmötesgå läkarnas lönekrav. Under onsdagen uppmanade hälsominister Victoria Atkins på X (tidigare Twitter) läkarna att avbryta strejkandet och återuppta samtalen med regeringen.

BMA flaggar nu för att 2024 kommer att inledas med en sex dagar lång strejk som börjar klockan 7 den 3:e januari. Det blir i så fall den längsta strejken hittills i NHS historia.