Enligt en anmälan till Läkemedelsverket har buggen funnits sedan mjukvaran installerades för 1,5 år sedan. Felet innebär att delar eller hela stycken av ett utlåtande har försvunnit när bilder från en röntgenundersökning fogats samman med text. Enligt anmälan har detta drabbat uppskattningsvis 3,2 procent av alla undersökningar, vilket innebär 290 mottagna och 480 sända röntgenundersökningar. Buggen upptäcktes efter att ett röntgenutlåtande skickades från en region till en annan.

– Felet upptäcktes när en läkare från oss pratade med en läkare i Västerås om en undersökning som vi gjort. Det blev uppenbart att det fattades saker i röntgenutlåtandet som fanns i Västerås. Från det nystades det hela upp, säger Jonas Ulin, verksamhetschef på Universitetssjukhuset Örebro till SVT.

När regionens röntgenklinik gjort stickprov har man hittat flera svar där stycken med den allvarligaste delen av röntgensvaret är helt borta, vilket man menar innebär en risk att behandlingsbeslut kan komma att tas på fel underlag.

Det är, enligt SVT, oklart om fler regioner kan ha drabbats, men felet har nu åtgärdats av leverantören.