100 000 kronor – så mycket ska ägarkoncernen Aureum Life Investments betala varje gång förbudet mot att marknadsföra cannabisbaserade läkemedel på internet överträds, enligt ett nytt beslut från Läkemedelsverket.

Av beslutet framgår att myndigheten förbjuder koncernbolaget att marknadsföra cannabisbaserade läkemedel genom uppgifter på internet om mottagningen Aurea Cares sjukvårdsverksamhet tillsammans med bilder och beskrivningar av cannabisbaserade läkemedel och deras påstådda medicinska effekter.

Förbudet, som omfattar såväl marknadsföring av receptbelagda cannabisbaserade läkemedel till allmänheten som cannabisbaserade läkemedel som inte är godkända för försäljning, kan överklagas till förvaltningsrätten.

Läkartidningen har sökt koncernbolaget för en kommentar.

Som Läkartidningen berättat utfärdade Läkemedelsverket tidigare i höst ett likadant förbud – förenat med ett vite på 200 000 kronor varje gång det överträds – för koncernens vårdmottagning Aurea Care.

Företaget hänvisade då till ett brev som det inkommit med till Läkemedelsverket. I brevet ville företaget att förvaltningsrätten ska upphäva beslutet. Det begärde också »anstånd med att inkomma med utförligare grund för överklagandet tills det ärendet är förvaltningsrätten tillhanda och förvaltningsrätten handlägger ärendet«.

Företaget framhöll bland annat att det skulle se över sin sajt samt sina sociala medier så att det ska bli tydligt vad som är exempelvis information om vård och behandling till allmänheten.

Aurea Care, som har som affärsidé att förskriva cannabisbaserade preparat till smärtpatienter, öppnades efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) beslutat att stänga koncernbolagets vårdmottagning Aureum Healthcare på grund av »mycket allvarliga brister«.

Enligt Ivo hade mottagningen bland annat förskrivit cannabisbaserade preparat till patienter utan att det var medicinskt motiverat – bland annat till fyra svårt sjuka barn.