Polisinsatsen som pågick på fredagen handlade om att elever skulle ha sett en beväpnad man i närheten av Mariebergsskolans skolgård strax före lunch på fredagen, enligt Expressen som hänvisade till Värmlands Folkblad.

SVT Värmland berättade att elever och personal på totalt fem skolor och förskolor inte fick lämna byggnaderna samt att alla verksamheter på Centralsjukhuset i Karlstad uppmanades att låsa dörrarna.

Region Värmlands presstjänst kunde bekräfta uppgifterna – och att regionen hade gått upp i stabsläge.

– Vi har gått upp i stabsläge sedan några timmar tillbaka. Verksamheterna på sjukhuset har uppmanats att låsa alla dörrar vilket innebär att både personal och patienter stannar kvar inomhus, sa Jens Magnusson, pressansvarig, strax före 14-tiden på fredagen.

Han tillade:

– Den som kommer in både för akuta och bokade besök kan göra det. Vi kommer att ha extra identifiering i entréerna, sa Jens Magnusson.

Efter ett par timmar rapporterade lokala medier, bland annat P4 Värmland, om att personal och elever kunde lämna skolorna.

När Läkartidningen når Jens Magnusson på nytt vid 15-tiden är Region Värmland fortfarande i stabsläge – och kommer troligtvis att vara det ett tag till, enligt Jens Magnussons bedömning.

– Hur länge vet vi inte. Men nu får patienter, personal och anhöriga i alla fall lämna sjukhuset.

Vad gör att ni beslutat om det?

– Utifrån säkerhetsläget bedömer vi att det går bra.

Ingen person har skadats i samband med polisinsatsen. Vid ungefär samma tidpunkt hade SVT Värmland kontakt med polisen som berättade att den operativa insatsen övergått mer till en utredningsfas.