Den 15 januari öppnar Krys nya husläkarmottagning på drygt 600 kvadratmeter i Järvastaden. Det blir den nionde vårdcentralen i Region Stockholm där man sedan tidigare bland annat finns i Sickla, Hagastaden och i Gallerian och på Sibyllegatan i centrala Stockholm.

Järvastaden är ett nybyggt område på gränsen mellan Solna och Sundbyberg. Rinkeby, där Kry hade en vaccinationsmottagning under pandemin, ligger några kilometer bort. Flera andra områden som av polisen listas som särskilt utsatta områden eller riskområden, som Hallonbergen, ligger en promenad bort från Järvastaden.

Kalle Conneryd Lundgren är global operativ chef på Kry. Han säger att Kry väljer att etablera sig i Järva bland annat för att man ser att det finns en efterfrågan på en vårdcentral i området.

– Vi lyssnar också mycket på våra kliniker och vad de säger om var det finns ett behov och var man skulle vilja jobba och bidra. Järva var ett sådant område, säger han.

Socioekonomiskt utsatta områden anses oftare ha en tyngre patientbelastning och att vårdcentraler i områdena därför har det ekonomiskt tufft. Hur ser ni på det?

– Vad vi gör, som skiljer oss från andra, är att vi använder teknologi där vi hjälper våra kliniker att hantera mer komplicerad sjukvård, som med kroniska patienter. Vi erbjuder vård på 26 språk i dag så vi kan ha kliniker som hjälper andra kliniker med ett språk de talar. Så vi tror att vi har jättegoda förutsättningar att vara är en vårdgivare som bidrar i mer komplicerade områden.

Menar du då att ni inte kommer att behöva använda er av tolk i samma utsträckning som andra?

– Vi kommer att behöva tolkar absolut, men vi kan också hjälpa till digitalt med en läkare som till exempel talar ens hemspråk snarade än att vara begränsade till att bara kunna erbjuda de språk vi kan tala på enheten. Vi jobbar hela tiden på det viset och kan då få ett bredare utbud i fråga om att tillgodose olika behov. Vi utnyttjar inte bara det här för språk och särskilda kulturella krav utan också om man har väldigt långt att resa eller så.

Ni har genom åren fått kritik för att ni digitalt tar lättare patienter och att svårare patienterna spiller över på andra vårdcentraler. Tror du ni kommer att möta den kritiken nu när ni väljer att etablera er i Järvastaden?

– Det kommer vi inte att göra för vi kommer att ta alla fall. Vi är en vårdgivare som inte säger nej till patienter. Vårt mål är att patienter som behöver vård säger vi ja till. Sen har vi ett ansvar att de patienter där vi kan ge enkel vård, ska vi ge enkel vård. Patienter som har större och tyngre behov, det är dem vi måste vi se till att vi lägger våra resurser på.

Ni har 50 fysiska enheter i Sverige i dag. Hur ser etableringsplanen ut framöver?

– Det vi ser är att vi kommer att etablera många fysiska enheter både i socioekonomiska områden där det i dag är dålig tillgång till vård och i delar av Sverige där det av geografiska skäl finns en underetablering. Vi tittar hela tiden på var det finns hål på kartan, där patienter har svårt att nå vården, antingen av kulturella skäl, språkförbistringsskäl eller av geografiska skäl.