Car T-cellbehandling, en form av immunterapi, har revolutionerat vården för patienter med vissa typer av blodcancer, däribland akut lymfatisk leukemi. Strategin går ut på att immunceller tas ut och modifieras genetiskt för att bli bättre på att hitta och döda tumörceller, innan de återförs till patienter.
Nu flaggar FDA för att det kommit rapporter om en ökad frekvens av T-cellsmaligniteter, till exempel T-cellslymfom, hos patienter som fått car T-cellbehandling. Myndigheten – som nu startat en utredning – uppger att en del patienter behövt läggas in på sjukhus och att en del har avlidit.
Myndigheten bedömer att den potentiella risken för T-cellsmaligniteter gäller alla car T-cellbehandlingar som har fått godkännande eller villkorat godkännande i USA och EU. Rapporterna rör såväl patienter i kliniska prövningar som patienter som följts upp efter behandling.
Myndigheten betonar dock att nyttan med behandling fortfarande överstiger risken – något som även svenska experter framhåller.
Stephan Mielke, professor och verksamhetschef för enheten cellterapi och allogen stamcellstransplantation på Karolinska universitetssjukhuset, bedömer att nyttan med behandlingen fortfarande överstiger risken betydligt.
I Sverige har runt 160 patienter fått behandling med car T-celler så här långt, enligt Gunilla Enblad, ordförande i Nationella arbetsgruppen för car T-cellbehandling,
I ett mejl till Läkartidningen skriver hon att ingen av dem drabbats av T-cellslymfom och att resultaten av behandlingen hittills är väldigt bra.
»De som behandlas med car T-celler i Sverige är mycket sjuka och har inget annat botande alternativ. Vi avvaktar FDA-utredningen och pratar med patienterna«, skriver Gunilla Enblad.
Stephan Mielke påpekar att även strålbehandling och kemoterapi kan orsaka sekundär cancer. Båda understryker att det är viktigt att följa patienterna under lång tid efter car T-cellbehandling, vilket också sker i dag.
(uppdaterad 2023-12-13)