Användningen av antidepressiva läkemedel bland personer över 65 år är 70 procent högre bland kvinnor än män. Och det är också fler kvinnor än män som diagnostiseras med depression och ångest.

– Det finns dock mycket som tyder på att det är en underdiagnostisering av depression hos män. En förklaring till det kan vara att det är svårare att upptäcka depression hos män, men också att män är mindre benägna att söka hjälp för sådana problem, säger Johan Fastbom, projektledare för kartläggningen, i ett pressmeddelande.

Kartläggningen, som gjorts på uppdrag av regeringen, visar också att det fortsätter att finnas regionala skillnader, men att de minskat något. Det är fortfarande samma regioner som ligger högst respektive lägst i förskrivning.

Kronoberg skriver ut mest, där drygt 12 procent av befolkningen 65+ har antidepressiva läkemedel. Lägst är siffran i Norrbotten med ungefär 9 procent. Den största ökningen mellan 2006 och 2022 har Gotland gjort.

Det finns också en koppling mellan antidepressiva och socialtjänsten. Det är vanligare med antidepressiva både bland de som har hemtjänst och de på särskilda boenden. Det tycks ske en tydlig förändring när människor börjar få hjälp av socialtjänsten. Det kan bero på att sådana saker utgör en stor förändring i livet som påverkar den psykiska hälsan.

– Men det kan också vara så att bakomliggande förändringar i hälsotillstånd eller funktionsförmåga också medför att den äldre kommer i kontakt med sjukvården där behovet av behandling med antidepressiva uppmärksammas, säger Johan Fastbom.

Som Läkartidningen tidigare har berättat inkluderade Folkhälsomyndigheten i höstas för första gången personer 85+ i sin rapport om psykisk hälsa. En slutsats där var att en större andel i den gruppen hämtade ut antidepressiva läkemedel 2022, jämfört med andra åldersgrupper.

Socialstyrelsens kartläggning finns på myndighetens webbplats.

Läs även:
Många äldre fick antidepressiva