Akutmottagningen i Halland är inte längre anpassad efter modern sjukvård. Det säger Jonas Hultgren, chef på akutmottagningen i Varberg till P4 Halland.

– Det är inga ändamålsenliga lokaler för den vården som bedrivs i dag och det är väl det som är vårt budskap i de diskussionerna och dialoger som vi har haft med både sjukhusledning, regionledningen och politikerna, säger han till P4 Halland.

Enligt Jonas Hultgren ser akutmottagningen i princip likadan ut som när den byggdes för drygt 50 år sedan. I dag behövs det, enligt honom, fler salar och rum där patienter kan ligga för observation. Men lokalerna är även slitna och har drabbats av mögel. Ett problem som precis har blivit löst.

Redan 2011 avsattes 2 miljarder kronor till projekt för att åtgärda brister på sjukhusen. Akuten i Varberg var ett av de prioriterade sjukhusen. Men gång på gång har investeringen skjutits på framtiden i väntan på beslut om hur många akutsjukhus Halland ska ha, en diskussion som pågått i över 20 år.

I oktober tog regionen beslut om att man ska fortsätta med två akutsjukhus, i Halmstad respektive Varberg, och att Kungsbacka får behålla sitt närsjukhus. Detta efter att mycket pekat på att regionen endast skulle ha ett akutsjukhus. Något som bland annat förespråkats av Läkarföreningen i Halland.

Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande, säger att till P4 Halland att hon är medveten om problemen som uppstått under tiden det tagit att komma fram till beslut om hur många akutsjukhus som ska finnas i regionen.

– Jag tänker att vi har satt ner foten nu och det är viktigt för verksamheten och framöver, säger hon till P4 Halland.

Formellt fattas beslutet om sjukhusens framtid på regionfullmäktiges möte den 6 december.