Karolinska är det svenska sjukhus som tagit emot flest patienter från Ukraina, vilket är 70 stycken, enligt ett pressmeddelande om de nya avtalen. Vården har omfattat krigsskador och cancersjuka samt sjuka barn.

De två sjukhusen som ska samarbeta med Karolinska universitetssjukhuset är Kryvyi Rih City Clinical Hospital i Kryvyi och Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kyiv.

De nya avtalen innebär att samarbetet fördjupas på flera områden, framför allt traumasjukvård, öron-, näsa- och halssjukvård samt barnsjukvård.

Fokus ska ligga på styrning och ledning, omvårdnad, implementering av ny teknologi och europeiska standarder. Också i fokus är gemensamma forskningsprojekt, möjlighet till praktik och samarbete mellan traumacenter.

– De ukrainska patienternas behov måste vara styrande och deras behov kan komma att förändras över tid. Avtalen ger ramar för att bygga närmare relationer mellan sjukhusen som gör att vi kan lära av varandra och förbättra sjukvården i både Ukraina och Sverige, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Direktören för Ohmatdyt National Specialized Children’s Hospital i Kyiv ser också fördelar – särskilt inom barnsjukvård.

– Inom barnsjukvården ser jag en mängd möjligheter till samarbete. Vi vet att Karolinska ligger långt framme inom barnonkologi och barntransplantation. Detta är områden där vi ser stor potential, liksom inom ECMO men även inom logistik och transport, säger Volodymyr Zhovnir i pressmeddelandet.

Avtalen mellan de båda ukrainska sjukhusen och Karolinska universitetssjukhuset har tecknats som en följd av att Ukrainas och Sveriges respektive sjukvårdsministrar den 1 december har undertecknat ett övergripande så kallat Memorandum of Understanding (MoU) inom vård- och hälsoområdet.

Läs även:
Första evakueringen: Ukrainska patienter vårdas på Karolinska
Svenska forskare öppnar dörren för ukrainska kollegor