Det är i tre olika artiklar som de två forskare som lett de aktuella forskningsprojekten nu fälls för oredlighet i forskning.

I samtliga artiklar – som publicerats mellan 2012 och 2022 – förekommer felaktiga bilder, vilka enligt nämnden är att betrakta som förfalskningar. Dessa ska ha tillkommit till följd av grov oaktsamhet.

Forskarna själva, som är verksamma på Karolinska institutet, KI, bestrider att de gjort sig skyldiga till oredlighet. I sitt beslut konstaterar dock nämnden att forskningsledarna »har ett särskilt ansvar för att garantera kvaliteten i forskningsgruppens publikationer och att de brustit i att ta ansvar för detta fullt ut«.

Ytterligare nio forskare som stått som medförfattare till en eller av flera av artiklarna fälls även de för oredlighet. Inte heller här håller de som valt att yttra sig med om att de gjort sig skyldiga till oredlighet.

Nämnden bedömer dessutom att det i de aktuella forskningsprojekten förekommit andra avvikelser från god forskningssed. Det gäller bland annat frågor om datahantering och bevaring.

De misstankarna lämnar nämnden nu över till KI, eftersom det enligt högskolelagen är forskningshuvudmannen som ansvarar för att pröva andra avvikelser från god forskningssed än oredlighet.

Förutom de tre artiklar som forskarna fälls för har Npof tagit ställning till ytterligare en. Även här finns en förfalskad bild enligt nämnden, som dock väljer att fria i detta fall.

Av beslutet framgår:

»Eftersom det rör sig om ett enstaka fel som uppstod i slutskedet av arbetet med artikeln, bedömer nämnden att de var och en har agerat oaktsamt, men inte grovt oaktsamt, när de inte uppmärksammat de förfalskade bilderna innan artikeln publicerades«.