Julia Borg är chefredaktör på Sylfs medlemstidning Moderna läkare. Foto: Tomas Möller

Det nya kontaktannonskonceptet kallas Finder – men är tänkt att uttalas som om det rimmar på Tinder.

– Finder syftar ändå på engelskans »find«, som i att hitta någon, säger Julia Borg, som förutom att vara chefredaktör för Moderna läkare, Sveriges yngre läkares förenings, (Sylfs), medlemstidning, arbetar som ST-läkare i psykiatri på Centralsjukhuset Kristianstad.

Hur kom du på att unga läkare behöver en dejtingtjänst?

– Det var faktiskt jag och min sambo som kom på idén när vi åkte på en längre bilresa i somras. Vi har bott på flera ställen i Sverige och kommit i kontakt med många läkare som varit välartade individer med välordnade liv – men så har de varit ofrivilligt singlar och haft svårt att hitta någon.

Hur det kommer sig är ett mysterium, tycker Julia Borg som gärna hjälper singlarna på traven.

– Jag tänkte att jag ville ge dem en arena i Moderna läkare. Det är ändå 13 000 underläkare i Sverige som läser den. Det känns som en rolig idé och förhoppningsvis kanske några hittar kärleken.

Hittills är en första kontaktannons publicerad i Moderna läkare. Den finns både digitalt och i papperstidningen. I annonsen går att läsa om den 30-årige ST-läkaren Olof Nilsson som söker den stora kärleken.

Läkartidningen har pratat med Olof Nilsson för att ta tempen på kärlekslivet.

– Det känns som en kul grej att vara med. Det var Julias sambo, som jag jobbat med, som frågade om jag ville vara med. Och jag skäms inte för att ställa upp, jag tycker att det är roligt.

Vad som däremot inte är särskilt roligt är Tinder, tycker Olof Nilsson.

– Det är inte så himla kul eftersom det är så opersonligt. Jag vill helst lära känna någon först och sen bli emotionellt investerad i personen.

Olof Nilsson söker kärleken genom tidningen Moderna läkares kontaktannonskoncept. Foto: Privat

Han tror också att urvalet blir bättre genom en annons i en tidning, jämfört med när det sker genom snabbt svajpande.

Annonsen når ju dock bara läkare – hur ser du på ett sådant utbud?

– Det har nog både för- och nackdelar att vara tillsammans med en annan läkare.  Nu är jag inne i en tuff period i mitt jobb och jag kan nog låta ganska cynisk ibland. Folk som inte jobbar inom vården förstår nog inte hur det kan vara, säger Olof Nilsson som gör sin ST i anestesi och intensivvård på Centralsjukhuset Kristianstad.

Oavsett om det blir en läkare eller inte som han krokar arm med i framtiden är han ute efter en seriös relation.

– Jag söker en själsfrände. Jag har varit singel jättelänge. Jag har inte haft ett förhållande innan, det har bara inte blivit så.

Kanske blir det så nu. Och Julia Borg, som förmedlar kontakten mellan kärlekssökarna och friarna, tror att kärleksrelationer läkare emellan kan fungera bra, då hon själv är i en sådan.

– Det skapar nog en samhörighet som man kan behöva, då man emellanåt har det rätt tufft på jobbet.

Hur ofta kommer ni att lägga ut kontaktannonser?

– Nu kör vi en i varje nummer och vi kommer ju ut fyra gånger per år. Om vi översköljs av folk som vill vara med kanske vi får tänka annorlunda, säger Julia Borg och tillägger:

– Jag ser fram emot mycket kärlek!