Sven Blomqvist, före detta ordförande i Läkare för miljön, tog emot priset. Foto: Helena Wrete

Föreningen Läkare för miljön prisas för deras »värdefulla arbete med att lyfta vårdens ansvar i klimatomställningen, engagera vårdpersonal för klimat- och miljöfrågor och sprida kunskap om kopplingen mellan hälsa och klimat«, enligt motiveringen.

Klimatförändringarnas konsekvenser för hälsan och vårdens utsläpp av växthusgaser gör att Läkare för miljön är en viktig röst i sammanhanget, anser Smer.

Smers ordförande Sven-Eric Söder klev upp på scenen och berättade vidare om motiveringen:

– Läkare för miljön gör en viktig insats för att öka medvetenheten om hur hälso- och sjukvården både påverkar och påverkas av klimatförändringarna och vad läkare och annan vårdpersonal kan göra för att bidra till att minska vårdens klimatpåverkan och främja en livsstil som är både hälsosam och miljövänlig, säger Sven-Eric Söder.

Läkare för Miljön bildades 1991 och är engagerad i hälso- och miljöaspekter av klimatförändringar, läkemedel, livsstilsfrågor och kemikalier. Bland annat har föreningen uppmärksammat miljöeffekter av läkemedel, hormonstörande kemikalier och effekterna av nanopartiklar.

De senaste åren har just hälso- och sjukvårdens ansvar i klimatomställningen varit en högt prioriterad fråga för föreningen som arbetat mycket med att sprida kunskap om detta.

Sven-Eric Söder (till vänster), ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, delar ut pris till Sven Blomqvist, tidigare ordförande i Läkare för miljön. Foto: Helena Wrete

Och arbetet har inte undgått Smer, som efter motiveringen välkomnade företrädaren för Läkare för miljön upp på scenen.

Mottagaren för priset var före detta ordförande Sven Blomqvist, då nuvarande ordförande Maria Wolodarski inte kunde närvara.

Och han tog glatt emot priset, men bjöd inte på något långt tal.

– Vi är väldigt glada att vårt mångåriga arbete för en bättre miljö för framtida generationer uppmärksammas på det här sättet, sa Sven Blomqvist, som företrädde föreningen i sex år.

Maria Wolodarski uttryckte i stället tacksamhet för priset i ett pressmeddelande:

– Att i och med detta pris bli uppmärksammade av ett organ som har som uppgift att bedöma konsekvenser för människovärdet och den mänskliga integriteten ser vi som väldigt betydelsefullt, då vi föreställer oss och befarar att dessa, utöver hälsopåverkan av klimatförändringar, kan komma att påverkas om vi inte påskyndar en omställning.

Sven Blomqvist, som var på plats, fick ta emot diplom, blommor och »äran«, som Smers ordförande Sven-Eric Söder uttryckte det.

– Vi är inte Nobelstiftelsen direkt, så det är inga stora prissummor.

Däremot innebär priset möjligheten för pristagaren att välja ett ämne för ett seminarium som sedan anordnas i samverkan med Smer.

– Det kommer nog att handla om hållbar sjukvård, sa Sven Blomqvist efter prisutdelningen.

Hur ska ni fira priset?

– Vi ska börja med att skriva ett nyhetsbrev till våra medlemmar och tala om detta, sa Sven Blomqvist glatt.

Smers etikpris instiftades 2015 och delas årligen ut till person eller grupp som har gjort en särskild insats för att lyfta medicinsk-etiska frågor i Sverige. Förra årets vinnare var organisationen Läkare utan gränser.

Läs mer om klimatförändring och hälsa på Läkartidningens samlingssida.

Läs även:
Forskare som lyfter etisk kompetens i vården prisas av Smer
Torbjörn Tännsjö får Smers etikpris