Det var i oktober förra året som Ivo beslutade om verksamhetsförbud för Aureum Healthcare i Stockholm på grund av »mycket allvarliga brister«.

Enligt Ivo hade mottagningen bland annat förskrivit cannabisbaserade preparat till patienter utan att det var medicinskt motiverat, bland annat till fyra allvarligt sjuka barn. Strax efter att Ivo stängt verksamheten startade ägarna en ny vårdmottagning i samma lokaler och med samma koncept.

Nu begär Ivo att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, återkallar legitimationen för en läkare som jobbat på Aureum. Detta efter att ha granskat journalerna för totalt 16 patienter, däribland de fyra allvarligt sjuka barnen.

I en omfattande anmälan kommer Ivo fram till att läkaren varit grovt oskicklig och slentrianmässigt förskrivit medicinsk cannabis.

I andra hand yrkar myndigheten på att HSAN ska besluta om en treårig prövotid samt dra in läkarens behörighet att förskriva narkotiska preparat och andra särskilda läkemedel.

 Av granskningen framgår bland annat att samtliga patienter fått behandling utanför godkänd indikation, utan att det varit medicinskt motiverat, att flera patienter var kända missbrukare och att de allvarligt sjuka barnen utsattes för särskilda risker.

Ivo konstaterar att det även varit stora brister i uppföljningarna och dokumentationen av förskrivningarna.

Av anmälan framgår att vårdmottagningens verksamhetschef anmält läkaren till Ivo och att hen stängdes av från sin tjänst i fjol, efter oaktsam förskrivning av narkotiska läkemedel utan att bifoga kompletterande besöksregistrering och journalanteckning.

Läkaren själv anser att mycket av skulden för det som hänt ska läggas på verksamhetschefen. Detta eftersom hon enligt läkaren framställt det som att det var fritt fram att sätta in cannabis vid en rad indikationer – och även när det gällde barn.

Aureums presstalesperson skriver i en kommentar till Läkartidningen:

»Det faller på sin egen orimlighet att det skulle vara verksamhetschefen och inte den medicinskt ansvariga läkaren som fattar beslut om vad som ska skrivas ut på vilka indikationer, men Aureum har inga ytterligare kommentarer till läkarens påståenden«.