Brevet publicerades i måndags och är undertecknat av Peter Moberger och Oliver Schulz, ordförande och generalsekreterare för Läkare utan gränser Sverige. De vädjar till den svenska regeringen att göra allt som står i dess makt för att försöka få en omedelbar och långvarig vapenvila i Gaza.

Organisationen skriver att det är svårt att sätta ord på den fasa som civilbefolkningen i Gaza utsatts för de senaste veckorna. Norra Gaza håller på att bombas sönder helt och hälso- och sjukvårdssystemet beskrivs som kollapsat. Världshälsoorganisationen (WHO) har dokumenterat 203 attacker mot sjukvården i området. Det har lett till minst 22 dödsfall och 59 skadade bland tjänstgörande sjukvårdspersonal. Även fyra av Läkare utan gränsers medarbetare har dödats.

»Israel har uppvisat en total avsaknad av respekt när det gäller att skydda Gazas sjukvårdsinrättningar. Vi ser hur sjukhus förvandlas till bårhus, ibland till ruiner. De utsätts för attacker, skottlossning och räder, de omringas och attackeras av stridsvagnar. Patienter och medicinsk personal dödas«, skriver Peter Moberger och Oliver Schulz.

Den medicinska personalen i Gaza uppges vara utmattad och förtvivlad.

»De har tvingats amputera armar och ben på barn med svåra brännskador, utan tillgång till bedövning eller steriliserade instrument. Till följd av tvångsevakueringar beordrade av israeliska soldater har en del läkare tvingats överge sina patienter eftersom de annars själva riskerar livet. Det finns inga godtagbara skäl för sådana fasansfulla attacker mot sjukvården«, står det i det öppna brevet till den svenska regeringen.

Läkare utan gränser har nyligen skickat ett internationellt akutteam till Khan Younis i södra Gaza för att bistå med medicinsk och kirurgisk kapacitet. Akutteamet har rapporterat om stora mängder skadade människor i samband med luftangrepp. För dem som överlever, är risken för infektionssjukdomar och undernäring påtaglig enligt organisationen. Teamet har inte kunnat göra så mycket som det velat eftersom behoven är så enorma samtidigt som infrastrukturen är så pass förstörd, och det är brist på bränsle och problem med säkerheten.