Under torsdagen gick startskottet för den stundande avtalsrörelsen. Läkarförbundet har sagt upp det nuvarande kollektivavtalet, HÖK 20, för att förhandla fram ett nytt avtal med Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och Sobona. Vid ett frukostmöte överlämnade Läkarförbundet yrkandena, som varit hemliga fram tills nu, till motparten.
– Det känns skönt att äntligen kunna tala om vad vi vill. Det var ett bra möte. Vi pratade både om yrkanden och om de problem som finns i sjukvården kring kompetensförsörjning och vad man behöver göra för att få till attraktiva och bra arbetsplatser, säger Läkarförbundets ordföranden Sofia Rydgren Stale.
Hon beskriver den stundande avtalsrörelsen som mycket viktig.
– Sjukvården är väldigt hårt ansträngd. Trots det klarar vi av att ge patienterna den vård de behöver, men det beror i mångt och mycket på personalens uppoffringar. Det är inte hållbart i längden. Utvecklingen måste vändas och det börjar med personalens löner, villkor och arbetsmiljö.
Till skillnad från SKR vill Läkarförbundet inte ha ett sifferlöst avtal. Det har testats i perioder i tidigare avtal, men inte gynnat läkarna som helhet.
– Vi vill ha en centralt angiven löneökningsnivå. Det är viktigt att säkra upp ett centralt garanterat utrymme. När vi haft perioder med sifferlöst avtal har vi sett att man inte vårdat det från arbetsgivarens sida på alla håll, säger Sofia Rydgren Stale.
Läkarförbundet vill utöver det ha en särskild lönesatsning på läkare tidigt i karriären i det nya avtalet.
– Vi ser att den gruppen genom åren har halkat efter lönemässigt. De har inte haft den löneökningstakt som resten av arbetsmarknaden haft. Det behöver vi rätta till.
En annan viktig fråga rör bortskriven övertidsersättning.
– Vi vill ha en tydligare och mer enhetlig reglering för vilka villkor som gäller när läkare förhandlar bort rätten till övertid och vad man får i stället, säger Sofia Rydgren Stale. Hon tillägger:
– Vi ser att det är ett stort problem. I dag får inte läkare betalt för det arbete man gör.
Läkarförbundet vill att enskilda överenskommelser om bortskriven övertid ska vara tidsbegränsade till högst ett år, specificera uppskattad mängd övertidsarbete, ange vilket belopp av månadslönen som rör överenskommelsen och att lokala parter årligen ska utvärdera hur det följs.
Förbundet yrkar även på högre ersättning för bunden jour- och beredskap, att gravida ska ha rätt att slippa jourtjänst och att villkor för gravida och föräldralediga ska förbättras. Respektive förälder ska ha upp till 270 dagars föräldralön om de arbetar i samma sektor och gravida läkare som förbjuds arbeta på grund av risker i arbetsmiljön ska få en kompletterande ersättning.
Olika grupper inom läkarkåren har olika intressen och behov. Har det varit lätt att enas i förhandlingsdelegationen om vilka yrkanden ni ska lägga fram?
– Det har varit en lång process där vi vägt yrkanden mot varandra, vilket är bra när man ska komma överens om så här svåra frågor. Våra yrkanden utgör en helhet och vi känner oss trygga med de yrkanden vi nu lägger fram, säger Läkarförbundets ordförande.
De nya reglerna för dygnsvila är en het fråga. Har det funnits planer på att ta med yrkanden på det området?
– Vi har inga specificerade yrkanden, men vi har arbetat jättemycket med SKR när det gäller dygnsvilan och ser att det finns ett fortsatt behov av diskussioner.
Vilka yrkanden är allra viktigast för er att få igenom?
– Alla yrkanden är viktiga och vi lägger fram dem som en helhet. Vi har också öppnat upp för möjligheten att lägga fram nya yrkanden under förhandlingens gång.
De flesta regioners ekonomi är väldigt besvärlig och flera planerar för att dra ner på personal och stänga verksamheter. Vad säger du om förhandlingsläget?
– Det är tufft ekonomiskt läge och en osäker omvärld. Samtidigt är vår ingång att man inte kan bedriva personalpolitik utifrån den senaste ekonomiska prognosen utan måste ha ett mer långsiktigt perspektiv. En svältkur är inte vägen framåt för att attrahera och behålla rätt medarbetare.
Nästa möte mellan parterna är inplanerat till mitten av januari. Då drar förhandlingarna igång på allvar.
Här hittar du Läkarförbundets yrkanden till SKR.
Läs också:
SKR:s bud inför nya kollektivavtalet med läkarna
Två dagars internat som första steg mot läkarnas nya kollektivavtal
Nya tider – gamla strider?
LÄKARFÖRBUNDETS AVTALSRÖRELSE – HÅLLPUNKTER FRÅN START TILL MÅL
Mars 2023: Avtalsplattformen, som styr förbundets arbete med att förhandla fram nya kollektivavtal, antas. Den innehåller punkter som »ökad köpkraft« och »hållbart arbetsliv« och fungerar som riktlinjer inför både de centrala och de lokala förhandlingarna.
April/maj 2023: Alla lokalföreningar och yrkesföreningar får meddela vilka frågor som de anser vara viktigast inför förhandlingarna av de nya kollektivavtalen.
Juni 2023: Läkarförbundet går igenom remissvaren från läkarföreningar runt om i landet och sammanställer dem.
Oktober 2023: Läkarförbundets förhandlingsdelegation sparkar i gång avtalsrörelsen med ett två dagar långt internat på Lidingö. Delegationens arbete är att prioritera bland de förslag på yrkanden som har kommit in från lokal- och yrkesföreningarna. De kommande månaderna träffas delegationen vid ett flertal tillfällen för att fila på yrkandena.
December 2023: Strax före jul tar Läkarförbundets styrelse formellt beslut om vilka yrkanden som ska läggas fram till motparten SKR. Innan årets slut lämnas yrkandena över.
Januari/februari 2024: Förhandlingarna mellan Läkarförbundet och SKR inleds. De sköts av tjänstemän, men med täta avstämningar med förhandlingsdelegationen.
Mars 2024: Förhandlingarna går in i ett intensivt skede. Det ryktas om sena kvällar med pizza medan delegationen försöker gå i mål. Viktiga frågor är bland annat läkarnas årliga löneökningar, arbetsmiljö och hur länge det nya kollektivavtalet ska gälla. Den 31 mars upphör läkarnas nuvarande kollektivavtal.
Vår/sommar 2024: När parterna enats om ett nytt centralt kollektivavtal startar lokala förhandlingar, som främst rör nya löner. Om det centrala avtalet innehåller en lägsta nivå för löneökningarna fungerar den siffran som ett golv för lokalföreningarna.
Sommar/höst 2024: Avtalsrörelsen slutar när det sista lokala avtalet har skrivits på.
Källa: Läkarförbundet
(uppdaterad 2023-12-22)