Socialstyrelsen presenterade på tisdagen nya siffror över antalet nyupptäckta cancerfall under förra året. Statistiken visar att, med undantag för år 2020, så har den stadiga ökningen av antalet cancerdiagnoser fortsatt.
– Men antalet personer som lever efter att ha fått en cancerdiagnos har också ökat. I Sverige finns idag drygt 600 000 personer som har eller har haft någon form av cancer, säger David Pettersson, statistiker på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
För män är den vanligaste cancerdiagnosen prostatacancer och för kvinnor är det en bröstcancerdiagnos. Störst andel av befolkningen som har eller har haft cancer finns i Blekinge, Kalmar och på Gotland. Lägst andel finns i Stockholm och Uppsala. De geografiska skillnaderna beror bland annat på åldersstruktur. Generellt sett har en äldre befolkning också högre andel som får cancerdiagnoser.
2022 var det 5 200 personer som fick diagnosen malignt melanom, vilket är den allvarligaste formen av hudcancer. Malignt melanom har ökat under lång tid tillbaka men ökningstakten har varit större de senaste två decennierna, skriver Socialstyrelsen. Ökningen av malignt melanom har varit något större bland män och det är bland den äldre delen av befolkningen som ökningen är störst.
Om man tittar på den yngre delen av befolkningen, personer som är 50 år och yngre, är ökningen av malignt melanom inte alls lika stor och sedan mitten av 2010-talet har fallen bland yngre minskat något.
– Det är osäkert om det är början på en ny långsiktig trend eller om det är ett tillfälligt uppehåll i ökningen. Men det skulle kunna ha ett samband med genomslag för upplysningskampanjer som lett till ändrat beteende bland yngre och kanske att barn skyddats bättre från att utsättas för alltför kraftig exponering av solen, säger David Pettersson i pressmeddelandet.