Det är i en enkät Sjukhusläkaren har gjort med landets chefläkare som nästan var tredje respondent svarar att de känner till att personal som lyft problem på arbetsplatsen blivit bestraffade för det. Exempel på repressalier är hot om avsked, utskällningar eller att man blir ignorerad på arbetsplatsen.
Pelle Gustafson, chefläkare som var med och startade nätverket Sveriges chefläkare 2013, säger till Sjukhusläkaren att resultatet av enkäten stämmer överens med den bild han själv har över hur det ser ut på sjukhusen. Hans uppfattning är dessutom att 30 procent kan vara en för låg siffra och uppskattar den till närmare 40 procent.
Pelle Gustafson säger att den stora faran med att personal känner ett hot om att få repressalier om man slår larm om något som inte fungerar på arbetsplatsen, är att man väljer att hålla tyst. Han säger att det finns sätt att motverka dessa »tysta organisationer«.
– Vilken organisationskultur som råder på ett sjukhus följer i de allra flesta fall tydligt linjeorganisationen och ansvaret för den följer därmed också helt och hållet linjen. I den ingår både politiker och tjänstemän och det finns delvis också professionsinslag och viss påverkan från Ivo och patientsäkerhetsorganisationen. Som chefläkare är en av dina absolut viktigaste roller att motverka tysta organisationer, så mycket det bara går. I stället ska man tillsammans med ledningen verka för det som på engelska kallas »just culture«, en schysst kultur där man som anställd vet att jag inte kommer att råka ut för repressalier om jag påpekar att något inte är bra, säger han till Sjukhusläkaren.
Sjukhusläkarens enkät gick ut till landets 124 chefläkare inom slutenvården. Totalt besvarade 84 av dem enkäten, vilket ger en svarsfrekvens på 68 procent.