2021 organiserade Region Skåne om transporterna av Iva-patienter mellan sjukhusen. Dessförinnan hade intensivvårdsambulansen varit upphandlad, och ett företag försåg då transporterna med utrustning och personal. Men regionen beslutade att överta intensivvårdstransporterna i egen regi.

Förvaltningen Medicinsk service har därefter försett Iva-transporterna med ambulans, ambulanssjukvårdare och sjuksköterska, men inte Iva-personal. I stället har sjukhusen, som är egna förvaltningar, behövt avvara en läkare. Har Iva-läkare i tjänst på sjukhusen varit tillgängliga kan de ha flyttats tillfälligt från sina vanliga uppgifter till transporten. Men i andra fall har man förlitat sig på att läkare frivilligt rycker in på sin lediga tid. Inte otippat har systemet också fått kritik från läkare och Läkarförbundet Skåne.

Genom åren sedan införandet har det snickrats på olika lösningar, som i slutändan dock inte realiserats. Men nu kan man ånyo vara en lösning nära.

»Vi har kommit närmare en förbättring, även om det varit oväntat segt«, skriver Anders Rehn, verksamhetschef inom intensiv- och perioperativ vård vid Skånes universitetssjukhus, i ett mejl till Läkartidningen.

Man har haft en anestesi- och intensivvårdsläkare som introducerats till verksamhetsområde ambulans, och ytterligare en läkare ska börja i januari. Senare i vår planerar man att introducera ytterligare två till tre läkare.

Tanken är att man efter påsk ska ha en introducerad läkare tillsammans med en ambulanssjuksköterska i en bil, tre dagar i veckan ungefär klockan 09 till 19. Den volymen tänker man sig ha till i höst, för att därefter successivt trappa upp. En utvärdering kommer att göras innan man går över till dygnet runt-bemanning.

Tanken är att resursen ska utgå från Malmö och också kunna användas till annat.

»På så sätt kan de hjälpa till med högprioriterade uppdrag då de inte är upptagna med Iva-transporter«, skriver Anders Rehn.

Läs även:
Skånsk lösning för Iva-transporter ser ut att dröja ytterligare ett år
Nytt system för Iva-transporter sätter extra press på läkare i Skåne 
Skåne planerar tillfällig lösning med jourlinje för Iva-transporter
Skånes lösning på Iva-transporterna dröjer till nästa år