Region Sörmland sa upp läkaren i början av 2023. Men läkaren yrkade på att uppsägningen skulle ogiltigförklaras och menade att det saknades sakliga skäl. Förutom att få tillbaka jobbet, krävde han skadestånd av den tidigare arbetsgivaren.

Enligt Katrineholms-Kuriren stängdes läkaren först av med lön hösten 2022 och sades sedan upp på våren. Bakgrunden var att regionen hade mottagit flera klagomål på läkaren, både från medarbetare och patienter. Enligt lokaltidningen uppgav en patient som sökt hjälp för bäckenbottenbesvär att läkaren gett henne råd som hon var starkt tveksam till. Hon anmälde händelsen till patientnämnden. Kvinnliga kollegor uppgav i sin tur att läkaren uppträtt nedvärderande och yngre kollegor tyckte att det var otryggt att arbeta med läkaren eftersom han inte följde de medicinska riktlinjerna.

Problemen som regionen pekat ut som skäl för uppsägningen ligger för långt tillbaka i tiden, menade läkaren, som även var kritisk till att han varken erbjudits omplacering eller fått någon varning innan han blev av med jobbet. Via sitt ombud hävdar läkaren att »samtliga grunder som görs gällande för uppsägningen är nonsens och saknar verklighetsförankring«, skriver Katrineholms-Kuriren.

Nu har parterna nått en förlikning i Nyköpings tingsrätt. I avtalet skriver de att de är överens om att det vid tidpunkten för uppsägningen saknades skäl för den. De är däremot inte överens om att läkaren ska ha tillbaka sin tjänst. Region Sörmland betalar i stället nästan två miljoner för att bli av med läkaren som nu sägs upp på nytt. Regionen ska totalt betala 1,6 miljoner kronor till läkaren och även ersätta honom för hans rättegångskostnad, drygt 300 000 kronor.

– Det går alltid att vara efterklok. Nu blev det som det blev i det här enskilda fallet. Det går alltid att lära sig saker, det handlar om noggrannhet i alla steg och delar, från rekrytering till hur man hanterar saker under anställningen. Att hamna i domstol är i sig ett misslyckande, säger Mats Andersson, förhandlingschef i Region Sörmland, till Katrineholms-Kuriren.