Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm har tagit fram en ny plan för fler ST-läkare i allmänmedicin mellan 2024 och 2034.

Där konstateras att antalet ST-läkare i primärvården måste bli fler; dels för att långsiktigt uppnå målet om fast läkarkontakt i enlighet med Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 patienter per allmänspecialist, dels för att matcha befolkningens behov.

Förvaltningens plan innehåller fem punkter. Den första är målet om 150 nyutbildade specialister årligen till och med 2034. Därtill krävs insatser för säkrad utbildningskvalitet i ST i allmänmedicin, insatser för att stimulera forskning under ST, insatser för att underlätta dubbelspecialisering i allmänmedicin samt insatser för att säkra tillgången till sidotjänstgöring.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen skriver i ett tjänsteutlåtande att ett intensivt arbete pågått de senaste åren för att öka dimensioneringen av ST-läkare inom allmänmedicin. »Sedan 2011 har antalet ST-tjänster inom allmänmedicin ökat från 476 till 645, dvs. en ökning med drygt 35 procent.«

Nu behöver antalet nyutbildade ST-läkare i allmänmedicin öka med cirka 50 stycken per år; från strax under 100 årligen som varit fallet de senaste fem åren, till 150 stycken årligen. Planen tar även hänsyn till beräknade pensionsavgångar.

En av punkterna som berör insatserna för att säkra tillgången till sidotjänstgöring har varit en svår nöt att knäcka för regionen. Läkartidningen rapporterade för flera år sedan om att ett 30-tal ST-läkare i Stockholm tvingades förlänga sin ST för att de inte fick sidotjänstgöring inom gynekologi.

Enligt Distriktsläkarföreningen (DLF) i Stockholm är läget numera bättre inom gynekologi – däremot inte inom akutsjukvården.

Louise Madsen, specialist i allmänmedicin och ordförande för DLF Stockholm. Foto: Privat

– Det har varit problem med sidotjänstgöringar överlag, men inom gyn har vi belyst problemet under många år så där ser det bättre ut. Det allra största problemet inom Region Stockholm för ST-läkare i allmänmedicin är att få sidotjänstgöring inom akutsjukvården. Det gäller både inom vuxen- och barnakut, säger Louise Madsen, ordförande i DLF Stockholm.

Med det sagt finns det brist på utbildningsplatser överlag, påpekar Louise Madsen.

– Jag hoppas på att den här översynen också belyser bristen som uppstår i och med vårdvalen.

När det gäller antalet ST-läkare som regionen planerar för är DLF-ordföranden i alla fall hoppfull.

– Dimensioneringen kan mycket väl möta Region Stockholms behov av framtida specialister i allmänmedicin. Det återstår sen att se om det räcker och det förutsätter ju också att det finns möjlighet att anställa dem när de är klara, säger Louise Madsen.