– Det känns tråkigt att behöva lägga fram ett sådant här förslag någon vecka innan jul och jag önskar att vi hade befunnit oss i en annan situation. Vi har en krävande tid framför oss, säger regiondirektören Peter Bäckstrand i ett pressmeddelande.

I november fick han i uppdrag av regionstyrelsen att se över hur regionen ska minska antalet anställda. Under torsdagen skickades hans förslag ut till regionstyrelsens ledamöter och i samband med det kallade Region Värmland till en pressträff.  Enligt Peter Bäckstrand behöver regionen minska antalet medarbetare rejält.

– Min bedömning är att vi behöver minska antalet anställda med 750 personer och på så vis hamna i nivå med den storlek organisationen hade för tre år sedan, 2020. Det skulle innebära att vi kan minska våra kostnader med en halv miljard kronor.

Under november 2020 till november 2023 har antalet tillsvidareanställda i regionen ökat med 750 personer. Totalt har regionen cirka 8 000 anställda, varav 6 000 inom sjukvården. Det rör sig alltså om en minskning på knappt tio procent.

Minskningen ska ske genom att inte återbesätta vakanser, men regionen flaggar också för att det kan komma ett varsel på cirka 300 anställda. Det ska dels bestå av en allmän minskning som berör alla verksamheter i regionen, dels eventuella riktade insatser mot särskilda kategorier. Ingen verksamhet kommer att undantas, lyder beskedet.

– Vi har också en årlig omsättning av personal på cirka 600 anställda som slutar, byter jobb eller går i pension. Genom ett eventuellt varsel och att vi inte fullt ut återbesätter de vakanser som uppstår kan vi täcka in totalt 750 tjänster, säger regiondirektören.

Den 19 december ska regionstyrelsen fatta beslut om förslaget. Om det får grönt ljus ska neddragningen skyndsamt samrådas med övriga nämnder.

Innan ett eventuellt varsel läggs uppger Peter Bäckstrand att det ska göras en analys för att kartlägga vad minskningen kommer innebära.

– Den samlade bedömningen är att detta är vad som går att åstadkomma utan större strukturella förändringar i regionens verksamhet. Ett beslut om varsel kommer däremot att innebära reduceringar, prioriteringar och omfördelning av resurser.

Sedan tidigare har Region Värmland infört anställningsstopp. Antalet avsteg från stoppet ska hållas till ett minimum enligt regiondirektören.

Christofer Lindholm Foto: Läkarförbundet

Värmlands läkarförenings ordförande Christofer Lindholm tycker att tajmingen för det dramatiska förslaget och regionstyrelsens beslut är illa vald, och tror att många medarbetare kommer att få sin julledighet förstörd.

– Vi fick ingen vanlig julklapp i år. Den drog man in på grund av det ekonomiska läget. Så fick vi den här julklappen i stället, säger Christofer Lindholm som även är ledamot i Läkarförbundets centrala styrelse och specialistläkare i anestesi och intensivvård på Centralsjukhuset Karlstad.

Än så länge har han inte hunnit nås av så många reaktioner från läkarna. Att det skulle läggas förslag om personalminskningar var väntat, men Christofer Lindholm beskriver omfattningen som en överraskning.

– Det har gått en del rykten att man är på väg att hamna i den här situationen fast jag trodde inte det skulle bli så många som 750. Än så länge är det bara ett förslag, men det är klart det får stora konsekvenser för hälso- och sjukvården om det går igenom.

Om det blir så måste politikerna anpassa sjukvården i Värmland till den nya mindre kostymen, enligt Christofer Lindholm.

– I och med att så många medarbetare försvinner kommer vi inte kunna arbeta på samma sätt. Frågan blir vilken sjukvård som vi kan upprätthålla?

Bakgrund

Region Värmland går mot ett stort ekonomiskt underskott på cirka en miljard kronor för 2023, och även 2024 ser ut att bli besvärligt. Även då bedöms det bli ett underskott på en miljard. De åtgärder som vidtagits hittills har inte varit tillräckliga enligt Region Värmland. Bedömningen är att tidigare åtgärder plus 750 färre anställda ska innebära en besparing på cirka 700 miljoner kronor som först ger genomslag under 2025.