Nio regioner förbereder nu införandet av Cosmic, ett journalsystem där upphandlingen totalt sett beräknas vara värd 4,3 miljarder kronor. De nio regionerna ingår i ett samarbete som kallas Sussa, »Strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer«.

Som Läkartidningen tidigare berättat har Konkurrensverket dock varit kritiska till hur ett tilläggsavtal i slutet av förra året gjordes. Lagen tillåter mindre ändringar i befintliga avtal. Men Konkurrensverket menar att ändringarna var stora.

Enligt en preliminär bedömning som myndigheten har gjort strider avtalet mot lagen om offentlig upphandling. Om Konkurrensverket står fast vid sin bedömning kan regionerna behöva betala upphandlingsskadeavgifter i mångmiljonklassen.

Hallands IT- och digitaliseringsdirektör har tidigare sagt att regionen anser att myndighetens bedömning är fel. Och nu har tre av de nio regionerna gemensamt svarat på kritiken via en juristbyrå, rapporterar Dagens Medicin. Regionerna i Örebro län, Västerbotten och Västernorrland menar att Konkurrensverkets kritik bygger på flera missförstånd och »präglas av förenklade och teoretiska resonemang«. De skriver vidare att det svårt att utläsa exakt vad som anses otillåtet.

I »Sussa samverkan« ingår Västernorrland, Gävleborg, Västerbotten, Blekinge, Halland, Norrbotten, Örebro län, Dalarna och Sörmland.

Läs även:
Region Halland kan få böta 10 miljoner för olagligt avtal
Nya journalsystemet försenas
Utmaningar när Sussa-regionerna byter system